Говорителят на турския президент заяви, че преговорите със САЩ за

...
Говорителят на турския президент заяви, че преговорите със САЩ за
Коментари Харесай

Говорителят на Ердоган: Преговорите със САЩ за F-16 вървят добре и може да приключат до месец-два

Говорителят на турския президент съобщи, че договарянията със Съединени американски щати за продажбата на изтребители F-16 на Турция вървят добре и може да приключат до няколко месеца, като означи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще организира диалог с американския си сътрудник Джо Байдън, заяви " Хюриет дейли нюз ".

" Това (продажбата) би трябвало да бъде утвърдено от Конгреса. Администрацията на Байдън има откровени планове по този въпрос. Те споделиха, че желаят това да мине допустимо най-скоро ", съобщи Ибрахим Калън в изявление за телевизионния канал СиЕнЕн-Тюрк.

" Не е доста елементарно да се даде ясна прогноза, само че наподобява има огромна възможност процесът да завърши през идващите месец-два ", сподели Калън.

Въпросът за модернизацията на съществуващия флот от F-16 на Турция и закупуването на нови Ф-16 ще бъде решен, в случай че процесът завърши позитивно, означи още той.

Миналата година Турция изиска от Съединени американски щати да се снабди с 40 изтребителя F-16 и близо 80 комплекта за рационализация на съществуващия си флот от същите самолети, откакто покупката на F-35 се провали заради решението на Анкара да купи създадени в Русия системи за противоракетна защита С-400.

През септември в Ню Йорк Ердоган беседва с американски сенатори и съобщи, че е получил " позитивни " мнения от тези полемики.

Запитан за американските бази в Гърция, Калън съобщи, че когато беседват с американските публични лица, Вашингтон акцентира, че тези уреди не са ориентирани против Турция, а вършат тези разбърквания, с цел да укрепят източния и южния фланг на НАТО против Русия.

" Казваме им, че методът, по който гърците го формулират, е доста друг ", уточни Калън и добави: " Гърция не може да заплашва Турция. Тя няма такава мощ, няма подобен потенциал ".

Говорителят в същото време акцентира, че Анкара не има намерение да влиза в спор с Гърция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР