Говорителят на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за

...
Говорителят на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за
Коментари Харесай

ГЕРБ номинира Александър Андреев за председател на ЦИК

Говорителят на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за ръководител на комисията. Това разгласи водачът на ПГ на ръководещата партия Даниела Дариткова, обяснявайки че съгласно нея той може да подсигурява транспарантния избирателен развой. Андреев е член на Централната изборна комисия от 2007 година насам, а към този момент няколко мандата е и неин представител. Неговата кандидатура в този момент е предложение на неправителствена организация, само че е подкрепена от ръководещите.

Предложението Андреев да заеме поста идва от неправителствена организация, стана ясно от думите на Дариткова. " Кандидатурата беше припозната от народните представители от Политическа партия ГЕРБ и през днешния ден внасяме това предложение в границите на открития период. Смятаме, че тази кандидатура е почтена, професионално одобрена и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в границите на законодателната уредба и гаранции за провеждането на всички процедури, които са предоставени на ЦИК предвид на идните избори и гарантиране на транспарантен и правилен избирателен развой ", посочи тя.

Припомняме, че сега тече втора процедура за номинации за нов началник на ЦИК, откакто първата пропадна поради липса на кандидати. До избора за нов ръководител на ЦИК се стигна, след като досегашният ръководител на Централната изборна комисия Стефка Стоева пожела да приключи предварително мандата си по персонални аргументи, а оставката й беше утвърдена в Народното събрание на 3 септември. 

Номинации за поста може да се вършат и от неправителствени организации, с изключение на от депутати и парламентарни групи, взеха решение депутатите малко по-късно, приемайки правила за издигане на кандидатури за ръководител на ЦИК. Всички документи, съпътстващи избора за нов ръководител на ЦИК, ще бъдат обществено оповестени на уеб страницата на Народното събрание. Спрямо претендентите ще бъде осъществена инспекция за принадлежност към някогашната Държавна сигурност и разследващите служби на Българската войска, а по-късно те ще бъдат изслушани навън съвещание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се организира в пленарна зала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР