Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби
Коментари Харесай

Белият дом: Ще отвърнем, ако Русия атакува сателити в Космоса

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби отговори на въпрос по отношение на заканите на Русия да нанесе удари по търговски спътници на Съединени американски щати в Космоса като " квазицивилна " инфраструктура, цитира думите му Руската работа на Би Би Си.

Кърби съобщи, че всяка офанзива против инфраструктурата на Съединени американски щати ще бъде посрещната със подобаващ отговор. Той също по този начин означи, че в действителност има обществени доказателства, че Русия се стреми да придобие антисателитна технология.

По-рано в четвъртък Константин Воронцов, заместник-началник на отдела за неразпространение и надзор на въоръженията на съветското външно министерство, каза пред Организация на обединените нации, че Съединените щати и техните съдружници употребяват съставни елементи на гражданска инфраструктура в космоса, в това число търговски спътници, във въоръжени спорове. " Квазицивилната инфраструктура може да бъде законна цел за ответен удар ", сподели той.

Украйна активно използва сателитната информационна система Starlink на Илон Мъск, както за връзка с войски, по този начин и за даване на нецензуриран достъп до интернет на жителите на окупираните от Русия територии.

Припомняме, че на 24 октомври самият Мъск удостовери, че ще продължи поддръжката на тази система, без значение дали получи финансиране за работата й от Пентагона или не.

Събитията от миналата седмица по-скоро вървяха в противоположна посока. На 14 октомври Мъск се обърна към Министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да отпусне пари за Starlink, защото самият милиардер не може постоянно да заплаща за сателитната мрежа в Украйна.

Украйна е получила към 20 000 комплекта " Старлинк ". Основателят на SpaceX Илон Мъск написа в " Туитър ", че " интервенцията към този момент коства на компанията 80 милиона $ и ще надвиши 100 милиона $ до края на годината ".

SpaceX изпрати писмо до Пентагона през септември, заявявайки, че вече не може да продължи да финансира доставките на " Старлинк " със същото движение, според документи, налични от кореспонденти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР