Говорителят на Съвета на пазителите на Иран Абас Али Каджодай

...
Говорителят на Съвета на пазителите на Иран Абас Али Каджодай
Коментари Харесай

500 кандидати за президент на Иран

Говорителят на Съвета на пазителите на Иран Абас Али Каджодай разгласи, че досега 500 души са се записали като претенденти за президентските избори. Тази събота бе последният ден в столичните офиси на Министерството на вътрешните работи, които до петък получиха заявките за кандидатстване на 300 кандидат-кандидати за президентския пост. и се преглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, съобщи Prensa Latina.

Според Конституцията Съветът на пазителите дава отговор за представянето на окончателния лист, който се чака да бъде прочут до края на този месец. Сред най-видните претенденти, регистрирани до момента, са някогашният началник на Организацията за атомна сила на Иран Феридун Абаси и някогашният заместник-министър на вътрешните работи Мостафа Тайзаде. Също по този начин някогашните командири на гвардейския корпус на ислямската гражданска война, Ростам Касеми, Хосеин Дехкан и Саид Мохамад.
 Иран избира президент на 18 юни 2021 година
Иран избира президент на 18 юни 2021 година

Кандидатите би трябвало да подадат документи до началото на април

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли да показа кандидатурата си, макар известността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран МахмудОхулван на Запад поради слагането под въпрос на Холокоста , Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 година поради разпоредбите за ограничение на мандата, когато настоящият президент Хасан Рохани, който контракти нуклеарното съглашение на Иран от 2015 година със международните сили, завоюва огромна изборна победа.

След като номинацията завърши, Съветът на настойниците ще избере претендентите, които би трябвало да дават отговор на четири условия : да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска тапия и управнически опит, както и да нямат престъпно досие.
 Бившият ирански президент хардлайнер Ахмадинеджад отново желае да е държавен глава
Бившият ирански президент хардлайнер Ахмадинеджад отново желае да е държавен глава

Изборите през юни се преглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР