Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че ако

...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че ако
Коментари Харесай

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков сподели, че в случай че европейските страни откажат да заплащат за съветски газ в рубли, то Москва несъмнено няма да доставя гориво гратис. Той също по този начин призна, че Русия ще стартира да продава нефт в Югоизточна Азия, в случай че Европа откаже да купува съветски първични материали, цитира думите му съветския вестник " Комерсант ".

Песков сподели, че към момента не е ясно какви ограничения ще предприеме Москва, в случай че Европа откаже да заплаща газа в рубли. Според него обаче в този случай Русия несъмнено няма да доставя газ за Европейския съюз гратис. " Фактът, че няма да доставяме газ гратис, е неоспорим. Това може да се каже с безспорна сигурност ", сподели той по време на конференция.

Дмитрий Песков добави още, че " падащите поръчки за нефт " от европейските купувачи ще бъдат обезщетени от продажбата на тази суровина в Югоизточна Азия. Той акцентира, че Европа не е единственият пазар за нефт.

По-рано съветският президент Владимир Путин инструктира държавното управление, Централната банка и " Газпром " до 31 март да трансферират заплащанията за газ с " вражески страни " в рубли. Подобно решение беше взето след съвещание на държавното управление на 23 март. Европа съобщи, че не вижда никаква опция за себе си да заплаща за газ в рубли.

На 22 март президентът на Русия изясни, че откакто разплащанията на Русия с " неприятелските страни " преминат в рубли, задграничните консуматори би трябвало да могат да правят нужните интервенции. Държавният глава акцентира, че бъдещите промени в газовите контракти с " неприятелските страни " ще се отразят единствено на валутата на заплащане - тя ще бъде изменена на съветската рубла. " Моля държавното управление да издаде съответната инструкция на " Газпром " за изменение на съществуващите контракти. В същото време на всички задгранични консуматори би трябвало да се даде опция да правят нужните интервенции ", подреди Путин.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз няма да разреши Русия да изнудва блока, употребявайки енергоносителите и бе взето решение Европейска комисия да договаря централизирано с " Газпром " за доставка на газ до страните от общността, което се чака да докара до понижаване на цената на газа.

Засега не излиза наяве по какъв начин тъкмо " Газпром " ще промени валутата на заплащане, откакто тя е закрепена в договорите с съветския газов колос. Много страни, в това число и България обявиха, че нямат желание да заплащат за доставения газ в рубли.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов съобщи, че до момента не е постъпвало публично искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и метод да изиска Русия за заплащане. По думите му в подписания контракт е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще съблюдава решението на Европейски Съюз, в случай че Русия изиска заплащане в рубли, добави министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР