Говорителят на правителството в Анкара Бекир Боздаг определи скандала с

...
Говорителят на правителството в Анкара Бекир Боздаг определи скандала с
Коментари Харесай

Турция ще продължи вноските си в НАТО, но не приема атаката срещу Ердоган


Говорителят на държавното управление в Анкара Бекир Боздаг дефинира абсурда с нарочения за зложелател на алианса Реджеп Ердоган като най-големия в историята на НАТО и уточни, че Турция не е в положение да одобри сходна офанзива, само че ще продължи вноските си, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

В изказването си след днешното съвещание на министерския съвет Боздаг акцентира, че случаят с портрета на президента по време на ученията на НАТО в Норвегия е неприемлив и е отвън рамките на разрешеното, а уволнението на двамата сътрудници не значи завършено следствие и изясняване на всички аспекти от абсурда.

„ Североатлантическият алианс няма правото да се пробва да потули този случай. Турция подходи с достолепие и изтегли своите военни елементи от ученията. Това е офанзива, само че и знак на извънредно пренебрежение освен против първия ни президент Мустафа Кемал Ататюрк и сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Това е удар и пренебрежение против 80-милионна Република Турция и против страната. Ние приветстваме почналото административно следствие и извиненията, само че не одобряваме за задоволителен акта против двамата чиновници. Тази обстановка въобще не наподобява като дело на двама души или като резултат от невниманието им. Цялата процедура, обвързвана единствено с тях, не значи, че е извършено изчерпателно следствие. Ние настояваме да се дефинира и отговорността на висшите военни началници и командирите от ученията, и намерено заявяваме настояването си тази провокация да не бъде потулена “, уточни Боздаг.

Турция е почитан член на НАТО и ще продължи да заплаща вноските си, само че всички би трябвало да са наясно, че е невероятно турската нация и страната да одобряват опозоряването на Ататюрк и Ердоган, акцентира той. Вицепремиерът и държавен представител разяснява и разговора за политическото урегулиране на рецесията в Сирия, като посочи, че никой няма правото да чака единодушие от Анкара за присъединяване на терористични организации в преговорния развой, за което Турция има ясна и безапелационна позиция. Боздаг заяви, че в идващите дни ще бъде публикуван нов декрет с две постановления за нови ограничения в границите на продължаващото изключително състояние, само че не анонсира наличието им.

„ Турция е огромна страна и е въпрос на персоналната й воля за ограниченията във връзка с националната й сигурност. Турция не може да допусне през днешния ден или на следващия ден да се окаже в позицията на пленник на други страни или интернационалните организации и да пренебрегне ползите си. Ако сигурността на нацията и страната изисква премахването на някои оръжия, Турция ще го направи, а в случай че се постанова да ги създаде – ще го направи. Ние сме наранени от вътрешните спорове в Сирия и Ирак. Някои страни не споделят намерено, че няма да ни продадат оръжия, само че си играят с парите ни и съзнателно протакат периодите. Нещо, което може да бъде закупено за месец, на нас ни се дава в продължение на 6 месеца, на цяла година. И това е в случай, че сме в НАТО и желаеме да опазим въздушното си пространство. В такава обстановка ние сами вземаме решенията и със лични сили намираме изхода, това е изконно право на Турция и няма потребност да желаеме позволението на другите “, по този начин Боздаг аргументира договорката за съветските зенитно-ракетни комплекси С-400, последвана от рецензии от страна на НАТО. Той уточни още, че на 22 ноември в Сочи следва среща на президентите на Русия Владимир Путин, на Турция Реджеп Ердоган и на Иран Хасан Рухани, готова от външните министри на трите страни. Те ще обсъдят развоя на събитията към този стадий и ще се договорят за идващите стъпки. Анкара е за намиране на политическо решение и ще поддържа всички законни ограничения в тази посока, добави Боздаг. Той уточни, че при интервенцията в Ракка Съединени американски щати са употребявали терористичните организации PYD /Партия на демократичното единение, клон на ПКК в Сирия/ и въоръжените й отряди от YPG.

„ Ние неведнъж предупреждавахме, че не е обикновено в битката с едни терористи да използваш други. Един ефирен канал сподели по какъв начин терористите от PYD-YPG обезпечават безвреден кулоар за ислямските терористи от ДАЕШ, преминаващи с всичкото си въоръжение и по силата на съглашението се насочат към зоната за сигурност. Никой да не си фантазира, че ние не сме наясно с покровителството на Съединени американски щати в този случай. Без знанието и единодушието на Съединени американски щати нищо не могат да създадат “, разяснява Бекир Боздаг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР