Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че частите за специални

...
Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че частите за специални
Коментари Харесай

Най-малко 12 загинали при американска операция в Сирия

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че частите за специфични интервенции на Съединени американски щати са завършили сполучливо задача за битка с тероризма в Северозападна Сирия. Няколко души, измежду които и цивилни, са починали вследствие на американското нахлуване в Северозападна Сирия, заяви Ройтерс, като се базира на локални поданици и деятели.

Свидетели, предпочели да запазят анонимност, описват, че са видели елементи от тела, разпръснати към къща в село Атмех, град в провинция Идлиб. Те допълват, че при нахлуването са употребявани хеликоптери, детонации и картечен огън.

Точният брой на убитите към момента не е прочут, като Ахмад Рахал, публицист, посетил мястото, твърди, че е видял 12 тела. Според известията други са били под руините.

Местните поданици разказват нощния рейд в Идлиб като най-голямата интервенция след убийството на водача на ИД Абу Бакр ал Багдади през октомври 2019 година

Имало е най-малко една огромна детонация. Един от хеликоптерите, взели участие в рейда, е получил механична щета и се е наложило да бъде взривен на земята.

Съобщенията за жертви идват малко откакто представителят на Пентагона Джон Кърби удостовери, че частите за специфични интервенции на Съединени американски щати са направили това, което той дефинира като " сполучлива " задача за битка с тероризма в Сирия.

" Силите за специфични интервенции на Съединени американски щати под контрола на Централното командване на Съединени американски щати организираха контратерористична задача довечера в северозападна Сирия. Мисията беше сполучлива. Няма потърпевши американски военнослужещи. Повече информация ще бъде предоставена, когато бъде налична ", сподели Кърби в изказване.

Пентагонът не посочи коя е била задачата, нито дали има убити или ранени терористи или цивилни жители.

Въпреки че напъните на ИД да откри " халифат " в Ирак и Сирия се провалиха, Съединени американски щати поддържат военно наличие в страната, като настояват, че войските са там, с цел да обезпечат " трайно проваляне " на терористите. През октомври 2019 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон ще изтегли силите си от Сирия, само че в последна сметка се отхвърли от това. Той съобщи, че " дребен " американски контингент ще остане, с цел да " пази петрола ", като също по този начин съобщи, че приходите от суровия нефт ще отиват за финансиране на кюрдските Сирийски демократични сили (СДС) и техните милиции.

Сирийският президент Башар Асад нееднократно е осъждал американското наличие в страната, което той счита за нелегално, защото не е разпоредено нито от Дамаск, нито от Организация на обединените нации. Дамаск също по този начин упрекна Съединени американски щати, че се пробват да откраднат сирийския нефт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР