Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред Российская газета, че

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред Российская газета, че
Коментари Харесай

Кремъл: Путин беше на фронта. Пригожин: Пратих послания на Зеленски почти от Бахмут

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери пред " Российская газета ", че съветският президент Владимир Путин е бил в зоната на " специфичната военна интервенция " и е общувал с командирите на войските там.

Такава е реакцията на Кремъл на изказванията, че Путин евентуално не е бил на фронта, тъй като фрагментите, показващи това посещаване не са от окопи и землянки, а просто от някакво помещение.

По-рано бе обявено, че Владимир Путин е посетил Съвместния щаб на войските, участващи в специфичната военна интервенция. Там съветският президент се е срещнал с работата на щаба, провел е обособени срещи с командирите и изслуша техните отчети.

Междувременно се появиха и известия, че основателят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, прочут също като " готвача на Путин " също е бил на фронта.

 Зеленски и Путин връчиха награди – единият на фронта в Бахмут, другият в Кремъл (снимки/видео) Виж още

Пресслужбата на компанията на бизнесмена " Конкорд " разгласява няколко видеоклипа, на които Пригожин е застанал до артилерийски установки. Пригожин твърди, че също е бил близо да Бахмут и " алармирал " с оръдейни изстрели за среща със Зеленски.

" Докато седяхме в щаба в Първомайка (на към 40 км от Бахмут), споделиха, че е пристигнал Владимир Александрович [Зеленски]. Бързо потеглих към Бахмут. Сега момчетата ще си свършат работата, в случай че Зеленски им обърне внимание, подготвени сме да се срещнем във всеки един миг ", споделил Пригожин.

" Контролираната от Пригожин ЧВК " Вагнер " от месеци се пробва да превземе Бахмут.

 „ Готвачът на Путин “ праща кървясъл чук в калъф от цигулка на Европарламента (видео) Виж още

Владимир Путин ще дефинира на среща с високопоставени военни на следващия ден задачите на съветската войска през 2023 година Това заяви Кремъл през днешния ден, близо 9 месеца след началото на настъплението в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Путин ще взе участие в среща в уголемен състав в съветското министерство на защитата. " На нея ще бъде направено резюме на резултатите от дейностите на съветските въоръжени сили през 2022 година и ще бъдат сложени задачите за идната година ", се споделя в известие на пресслужбата на Кремъл.

Министърът на защитата Сергей Шойгу ще вземе присъединяване в тази среща, с цел да " рапортува за хода на провеждането на специфичната военна интервенция " в Украйна и за доставките на оръжия на въоръжените сили. Близо 15 000 високопоставени съветски военнослужещи ще вземат присъединяване в срещата посредством видеоконферентна връзка.

Русия, която предприе през февруари широкомащабно нахлуване против прилежаща Украйна, претърпя тежки провали и бе принудена да се изтегли от Харковска област в североизточната част на Украйна и от южния град Херсон. Путин призна през днешния ден, че обстановката е " извънредно сложна " в четирите области в Южна и Източна Украйна, които Русия претендира, че е включила към своята територия, без да ги е превзела изцяло. Изтичащата година ще бъде запомнена и с активизирането на 300 000 съветски резервисти - развой, белязан от злоупотреби и неточности, приети даже от самия Кремъл, и който накара хиляди мъже да избягат в чужбина, с цел да не бъдат изпратени на фронта, означи Агенция Франс Прес.

Предстои нова среща сред Путин и Лукашенко, съобщи украинският външен министър Дмитрий Кулеба. " Доколкото ни е известно, в близко бъдеще е планувана нова среща сред Путин и Лукашенко. Известна част от военната инфраструктура на Беларус е под съветско въздействие, само че Украйна е подготвена за всевъзможни сюжети ", сподели Кулеба.

В Русия има спорни възгледи за това дали да бъде подхваната нова съветска контраатака в Украйна, сподели върховен представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс. Официалният представител акцентира, че Вашингтон ще продължи поддръжката си за Киев без значение кой сюжет бъде разигран.

" Със сигурност има някои (в Русия), които съгласно мен биха желали да се подхващат офанзиви в Украйна. Има и други, които задават действителни въпроси за годността на съветската войска да го направи ", сподели пред публицисти във Вашингтон представителят на Държавния департамент, поискал да резервира анонимност.

Русия изпитва " забележителен " дефицит от муниции, което основава сериозен проблем по фронтовете на войната, сподели американският представител, отбелязвайки, че тези, които Москва е мобилизирала да се причислят към бойните ѝ сили, постоянно не са били " сплотени " елементи.

" Има най-различни неща, с които руснаците би трябвало да се оправят във връзка с това да имат нужното въоръжение, нужните муниции, което постанова известни ограничавания върху това, което те биха желали да вършат ", сподели американският представител.

Най-високопоставеният украински военачалник, началникът на генералния щаб ген. Валерий Залужни, сподели предходната седмица пред сп. " Икономист ", че Русия приготвя свежи войски с бройка от 200 000 души за огромно нахлуване, което може да бъде подхванато още през януари от изток, юг или даже от територията на Беларус, само че добави, че е по-вероятно то да стартира през пролетта, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Продължаващият десети месец спор, провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, ескалира като най-големият в Европа след Втората международна война. В него починаха десетки хиляди хора, милиони бяха принудени да изоставен домовете си и цели градове бяха превърнати в руини.

Руската инвазия обаче върви много нестабилно от лятото насам със серия от загуби при украинската контраатака, вследствие на която бяха възвърнати част от окупираните територии и Москва беше принудена да разгласи частична готовност на още 300 000 войски, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР