Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече москва да е поръчвала

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече москва да е поръчвала
Коментари Харесай

Пълна лъжа. Москва отрече да е поръчвала убийството на Пригожин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли москва да е поръчвала ликвидиране на Евгений Пригожин , заяви Би Би Си в петък.

Новината идва, откакто в сряда вечерта самолетът на частната съветска военна формация " Вагнер ". Загинали са всички десетима пасажери, като се твърди, че водачът на " Вагнер " Евгений Пригожин е бил измежду тях.

Пригожин поведе къс протест против формалната власт в Москва преди два месеца. Катастрофата повдигна въпроса дали Кремъл не е поръчал случая като възмездие за случилото се в края на юни.

Пеков назова тези обвинявания " цялостна неистина " по време на конферентен диалог с публицисти. На въпрос на Би Би Си той отговори, че има " доста спекулации " към самолетната злополука и " трагичната гибел " на пасажерите на борда.

" На Запад, несъмнено, тези спекулации идват от избран ъгъл. Всичко това е цялостна неистина. Разбира се, когато приказваме по този въпрос, би трябвало да се ръководим единствено от обстоятелства ", сподели Песков. " В момента не разполагаме с доста обстоятелства, обстоятелствата би трябвало да бъдат изяснени по време на формалното следствие, което се организира сега. "

По-рано в петък английското Министерство на защитата заяви, че по негова информация е " доста евентуално " Пригожин да е умрял в злополуката, макар че към момента няма дефинитивно удостоверение от съветските публични лица, проверяващи случая.

Американското разузнаване заяви съшия ден, че въз основа на свои предварителни оценки е стигнало до заключението, че детонация на борда е предизвикала самолетната злополука. Един от американските чиновници, които разясниха тези първични оценки, сподели, че " е доста евентуално " Пригожин да е станал жертва на атентат, а една допустима детонация на борда на самолета се вписва в " отдавнашната процедура на (руския президент Владимир) Путин да заглушава гласа на своите критици ".

Цитираните източници са на Асошиейтед прес. Те желаеха да останат анонимни заради възбрана да разясняват тематиката, не дадоха повече детайлности за това какво може да е предизвикало гърмежа.

Говорителят на Пентагона, бригаден военачалник Патрик Райдър, сподели, че медийните информации, че ракета земя-въздух може да е свалила самолета, са неточни. Той отхвърли да отговори дали Съединени американски щати подозират, че е имало бомба, или считат, че злополуката е резултат от атентат.

Американският президент Джо Байдън сподели в сряда пред публицисти, че съгласно него зад злополуката стои Путин, като добави, че не разполага с информация, която да удостоверява това.

" Не зная какво тъкмо се е случило, само че не съм сюрпризиран ", сподели Байдън и добави: " Много малко неща в Русия се случват без знанието на Путин. "

По-рано в четвъртък в първо изказване след злополуката Владимир Путин говореше за Пригожин в минало време и на фамилиите на жертвите, само че не удостовери публично гибелта му.

Пригожин не беше задържан или арестуван по време на протеста, като Путин дефинира случилото се като " удар в гърба " и се закле да накаже всички забъркани " предатели ".

Войници на " Вагнер " са били изпращани и в Сирия, където Русия поддържа държавното управление на президента Башар Асад в гражданската война, както и в Либия, където са се сражавали дружно със силите на командира Халифа Хифтер. Групата е работила и в Централноафриканската република и Мали.

" Гибелта на Пригожин съвсем несъмнено ще има надълбоко дестабилизиращ резултат върху групата " Вагнер ", сподели английското министерство. " Личните му качества - хиперактивност, изключителна смелост, блян към резултати и изключителна свирепост - бяха присъщи на Вагнер и надали ще бъдат съчетани от някой негов правоприемник... "

Местонахождението на началника на " Вагнер " значително е мистерия след протеста. Той за пръв път се появи по-рано тази седмица във видео, евентуално снимано в Африка. По-рано се смяташе, че се движи сред Русия и Беларус, където отрядите на " Вагнер " са основали лагери за образование на беларуските въоръжени сили като част от контрактуваната договорка, която оказа помощ за преустановяване на протеста.

Бунтът на " Вагнер " пристигна на фона на месеци на интензивна обществена битка с военното управление на Русия по отношение на военната тактика в Украйна и доставките на муниции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР