Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпрос

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпрос
Коментари Харесай

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да отговори на въпрос дали след издаването на заповед за арест от Международния углавен съд (МНС) за съветския държавен глава, Владимир Путин ще се опасява да пътува до някои страни.

Запитан дали в този момент Путин ще се опасява да пътува до страни, които признават МНС, Песков съобщи, че няма какво да добави по тематиката и приключи върпоса с " Това е всичко, което можем да кажем ".

По мотив самата заповед за арест, той съобщи, че " самата дефиниция на въпроса е неприемлива.  Русия, както и редица страни, не признава юрисдикцията на този съд и затова всевъзможни решения от този тип са оскъдни за Русия от позиция на закона. "

Много се спекулираше дали и по кое време МНС ще уточни обвинените. Но малко на брой чакаха прокурорът да уточни върха.
 Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия
Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Русия не сътрудничи на организацията

Human Rights Watch (HRW) отбелязва, че заповедта " изпраща ясно обръщение ".

Но заповедта може да трансформира съветския президент в интернационален парий и ще затрудни пътуването му, изключително в някоя страна, която е член на МНС: страните членки на МНС са длъжни да арестуват всеки, който е упрекнат и търсен от съда.

Припомняме, че по-рано днес говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова към този момент съобщи, че решенията на Международния углавен съд нямат никакво значение в Русия и всевъзможни заповеди за арест са оскъдни и невалидни. 

" Това е единствено началото ": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

Според Киев решението на МНС е " историческо "

Украйна предстоящо приветства решението.  " Светът получи сигнал, че съветският режим е незаконен и неговото управление и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност ", съобщи основният прокурор на Украйна Андрий Костин в обществените мрежи.

Това е историческо решение за Украйна и цялата система на интернационалното право, акцентира той и добави: " Световните водачи ще се замислят, преди да му свидлив ръката или да седнат на масата за договаряния с него ".

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак пък уточни, че този ход е " единствено началото ".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също приветства новината.

" Колелото на правораздаването се върти. Приветствам решението на МНС ", съобщи той и добави, че " интернационалните нарушители ще бъдат държани виновни за кражбата на деца и за други интернационалните закононарушения ".

От своя страна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк означи, че решението е " явен сигнал към съветските елити какво ще се случи с тях и за какво няма да бъде " както преди ".

Базираният в Хага МНС заяви, че е издал заповед за задържането и на Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата при съветския президент.

Русия обаче не е член на Международния углавен съд и не е ясно по какъв начин институцията има намерение да извърши заповедта.
 Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин Обновена
Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският водач е упрекнат във военни закононарушения в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР