Лидерът на Камарата на общините на Канада се извинява за отдаването на почит на човек, който се е борил за нацистите

...
Говорителят на Камарата на общините на Канада се извинява за
Коментари Харесай

Говорителят на Камарата на общините на Канада се извинява за признаването в парламента на човек, който се е борил за нацист военна част по време на Втората световна война

От РОБ ГИЛИС Associated Press 24 септември 2023 г., 18:50 ч. Украйна, разпознах човек в галерията. Впоследствие научих повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си да го направя“, каза Рота в изявление. и украинската делегация не знаеха за неговия план да признае Хунка. Рота отбеляза, че Хунка е от неговия район.

„Искам да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. Поемам пълна отговорност за моите действие", каза Рота.

Hunka не може да бъде открит веднага за коментар.

Канадските законодатели приветстваха и Зеленски вдигна юмрук в знак на признателност, когато Хунка поздрави от галерията по време на две отделни овации. Рота го нарече „украински герой и канадски герой и ние му благодарим за цялата му служба.“

Зеленски беше в Отава, за да укрепи подкрепата на западните съюзници за Войната на Украйна срещу руската инвазия.

Владимир Путин нарисува враговете си в Украйна като „неонацисти“, въпреки че Зеленски е евреин и е загубил роднини в Холокоста .

Офисът на министър-председателя Джъстин Трюдо заяви в изявление, че Рота се е извинил и е поел пълната отговорност за отправянето на поканата към Хунка и за признанието в парламента.

„Това беше правилното нещо“, се казва в изявлението. „Не е предоставено предварително известие на кабинета на министър-председателя, нито на украинската делегация за поканата или признаването.“

Първа украинска дивизия беше известна още като Waffen-SS Galicia Division или SS 14th Waffen Division, доброволна част, която е била под командването на нацистите. Studies излезе с изявление в неделя, в което се казва, че дивизията „е отговорна за масовото убийство на невинни цивилни с ниво на бруталност и злоба, което е невъобразимо.“

„Извинение се дължи на всеки оцелял от Холокоста и ветеран от Втората световна война, който се е сражавал с нацистите, и трябва да се даде обяснение как този човек влезе в осветените зали на канадския парламент и получи признание от председателя на Камарата и овации, ”, се казва в изявлението.

Главният изпълнителен директор на B'nai Brith Canada, Майкъл Мостин, каза, че е възмутително парламентът да почете бивш член на нацистка част, казвайки, че украинският „ ултранационалистически идеолози“, които се включиха доброволно в дивизия Галиция, „мечтаеха за етнически хомогенна украинска държава и подкрепяха идеята за етническо прочистване.“

„Разбираме извинението предстои. Очакваме смислено извинение. Парламентът дължи извинение на всички канадци за това възмущение и подробно обяснение как е възможно това да се е случило в центъра на канадската демокрация“, каза Мостин, преди Рота да излезе с изявлението си.

Членове на парламента от всички партии станаха, за да аплодират Хунка. Говорител на Консервативната партия каза, че партията не е била наясно с историята му по това време.

„Намираме докладите за историята на този човек за много обезпокоителни“, каза Себастиан Скамски, добавяйки, че Либералната партия на Трюдо ще трябва да обясни защо е поканен.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР