Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви,

...
Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви,
Коментари Харесай

ЕС: Инцидентът в иранския ядрен обект Натанз трябва да се изясни напълно

Говорителят на Европейската работа за външна активност Петер Стано съобщи, че случаят в иранския нуклеарен обект в Натанз би трябвало да се обясни изцяло.

Според медии казусът с електроразпределителната система там е вследствие на израелска хакерска атака.

Стано добави, че това се случва на фона на опитите да бъде възобновено нуклеарното съглашение с Иран и акцентира, че всевъзможни опити за подкопаването му би трябвало да бъдат напълно отхвърлени.

" Всички въпроси, свързани с иранската нуклеарна стратегия, би трябвало да се вземат решение по дипломатически път, защото няма друга устойчива опция ", сподели още Стано.

Същевременно Съветът удължи с една година ограничаващите ограничения поради сериозните нарушавания на човешките в Иран.

Беше обявено, че Европейският съюз постанова лични наказания - заледяване на активи и възбрана за издаване на визи - на 8 иранци, в това число на командващия Революционната армия, поради убийства по време на всеобщите митинги в Иран през 2019 година.

Към санкционния лист са добавени още 8 души и 3 организации поради проявено принуждение към митингите през ноември 2019-а. Така общият им брой става надлежно 89 и 4.

Санкциите се състоят в възбрана за пътешестване в Европейски Съюз, заледяване на активи, възбрана за експорт към Иран на съоръжение, което би могло да се употребява за вътрешни репресии или за наблюдаване на телекомуникационните мрежи.

Мерките за задействани през 2011-та година и се възобновяват на годишна база.

По-рано Иран упрекна Израел в терористичен бойкот по отношение на случая през вчерашния ден, при който беше обявено, че е спрял токът в завода в Натанз, където Ислямската република обогатява уран - както твърди, единствено за мирни цели, съобщи Франс прес.

Обвинението в тероризъм беше отправено нощес от представител на външното министерство в Техеран, а през днешния ден беше конкретизирано, че в Натанз е имало и детонация, вредите от която можели бързо да се възстановят.

Инцидентът стана ден откакто Иран разгласи, че е пуснал в деяние нови - по-мощни центрофуги, за обогатяване на уран, без значение от подновяването на непреките договаряния със Съединените щати за възкръсване на съглашението за ограничение на нуклеарната му стратегия.

" Ню Йорк таймс " цитира източници от американското и от израелското разузнаване, съгласно които става дума за кибероперация, която е унищожила електропреносната система в Натанз.

В Ерусалим израелският министър председател Бенямин Нетаняху не разяснява обвиняванията от Техеран, само че заявява, че Израел няма да разреши Иран да се снабди с нуклеарно оръжие - цел, която Ислямската република, съгласно него, в никакъв случай не се е отказвала да преследва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР