Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отказа да се ангажира

...
Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отказа да се ангажира
Коментари Харесай

ЕК може и да не завърши оценката на българския план за възстановяване до края на годината

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отхвърли да се ангажира с прогноза дали оценката на българския ще бъде подготвена до края на годината. Мамер заяви единствено, че Европейска комисия е почнала към този момент с оценяването на проекта, съобщи БНР. 

Припомняме, че България изпрати своя народен проект на 15 октомври.
 Най-вероятно тази година няма да има изключителни европари за коронакризата у нас Най-вероятно тази година няма да има изключителни европари за коронакризата у нас
България съвсем несъмнено ще се размине тази бюджетна година с планувания задатък по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това...

Досегашната процедура е посочила, че на са ѝ нужни към два месеца, с цел да се произнесе по Плана за възобновяване, а по-късно Съветът на Европейския съюз има нужда от още към месец, с цел да даде финалното утвърждение и да може да бъде направено предплатено заплащане. Това изясни преди седмица пред публицисти ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас. Заложените цели по националните проекти се правят оценка по тристепенна канара – A, B, C, като за четири от направленията е наложително да имат най-високата оценка. Със сигурност, в случай че има текст, който получава С, проектът не може да бъде утвърден. „ Комисията ще приоритизира качеството пред скоростта, т.е. проектът би трябвало да бъде оптимално добър, с цел да бъде утвърден и в тази връзка и нашият интерес, и ползата на националните управляващи е да работим и оптимално бързо, и оптимално качествено “, сподели Кюланов. След като бъде утвърден проектът, страната членка може да изиска заплащания за реализиране на избрана цел.

„ Държавата членка два пъти годишно насочва искане за заплащане към Комисията и споделя какво е изпълнено. Комисията ревизира дали и съгласно нея то е изпълнено, в един от комитетите на Съвета също се преглежда рекомендацията на Комисията заплащането да бъде осъществено, след което страната получава средствата. “ Когато дадена цел бъде реализирана, основно е резултатът да бъде непокътнат, акцентира Кюланов. „ Тоест не би трябвало да има стъпки, които са били до декември предходната година, които тогава са били изпълнени и заплащането е направено, а по-късно примерно законодателството е било анулирано или нещо сходно “. 

Има обаче мнения и прогнози, че България съвсем несъмнено ще се размине тази бюджетна година с планувания задатък по Плана за възобновяване и резистентност. Страната ни чака от Брюксел 13% задатък от заложените в проекта 12,9 милиарда лева безплатно финансиране или първична сума от към 1,7 милиарда лева Средствата са заложени като доход в границите на Бюджет 21, само че тези приходи евентуално няма да се осъществят и това може да утежни салдото в държавната хазна. 

Страната ни се забави с проекта по две съществени аргументи – нуждата да се заемат ясни позиции в частта промени по тематиката " " и ангажимент за прекъсване на въглищното произвеждане като част от. Служебният кабинет дълго отсрочва произнасянето по тези въпроси с аргумента, че такава позиция следва да се поеме от постоянно държавно управление, само че в последна сметка изпрати своята версия на проекта в Европейска комисия.
 Планът за възобновяване и резистентност на България най-сетне стигна до Европейска комисия Планът за възобновяване и резистентност на България най-сетне стигна до Европейска комисия
Европейската комисия получи Плана за възобновяване и резистентност от България, в който страната ни желае безплатни средства в размер...

Рискът парите от Европейска комисия да не дойдат в точния момент бе явен още при актуализацията на Бюджет 21. Според финансисти това ще утежни салдото по консолидираната фискална стратегия, само че казусът няма да е толкоз сериозен, тъй като против тези непостъпили приходи няма направени разноски. Минусът обаче ще изяде част от преизпълнението на останалите доходи и ще се отрази на недостига.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР