Говорителката на руското МВнР Мария Захарова, която се слави с

...
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова, която се слави с
Коментари Харесай

Захарова беснее срещу България: Това става за пръв път в историята, опозорихте българския народ

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, която се слави с честите си нападки към България, назова " рискова нелепост " решението на българските управляващи да откажат на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, в случай че тя самата е на борда.

" Не става въпрос просто за нелепост, а за рисковата нелепост на някакъв клеветник във властовите структури на България. Факт е, че разпоредбите за въздушно придвижване се контролират от Чикагската спогодба за интернационално гражданско въздухоплаване от 1944 година Тя предписва територията на страна би трябвало да се схваща като " сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води. " Въздушното пространство не е включено в термина " територия ". В този смисъл противозаконните така и така наказания на Европейски Съюз не могат да се разширят до прелитащ аероплан, на чийто ръб се намира лице, на което е неразрешено да влиза на територията на страната ", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните управляващи не разрешиха не аероплан, а човек в самолета да бъде в небето, защото съгласно нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на съветското Министерство на външните работи му беше разрешено да прелети.

" Мислеха ли българските чиновници, че сходни ограничения могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп описи? Мислеха ли по принцип за основаване на рисков международен казус? Мисля, че не. Кой даде право необразовани служители в София да опозорят българския народ?...Ние, апропо, към този момент сме в Скопие ", добави Захарова.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров дойде в столицата на Северна Македония Скопие за присъединяване в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди този момент се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на съветския външен министър, в случай че на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство се показва по-специално: " Дава се позволение за присъединяване в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и съпътстващата го делегация в сходство с бележката … Разрешението не се отнася за шефа на осведомителния отдел и печата на съветското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която попада в листата на глобите, в сходство с настоящото законодателство на Европейски Съюз ".

Дължината на маршрута на министерския аероплан беше към 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР