Говорителка на датския кралски двор заяви, че решението на президента

...
Говорителка на датския кралски двор заяви, че решението на президента
Коментари Харесай

Датският кралски двор  е изненадан от решението на Тръмп  да отложи визитата си в Дания

Говорителка на датския кралски двор съобщи, че решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да отсрочи плануваното за идващия месец посещаване в Дания е изненадващо, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителката добави, че кралица Маргрете Втора, по чиято покана Тръмп трябваше да посети Дания на 2 и 3 септември, няма повече мнения по въпроса.

Тръмп разгласи решението си с туит, откакто премиерката на Дания Мете Фредериксен отхвърли като "абсурден диалог " концепцията му Съединени американски щати да купят Гренландия от Дания.

"Дания е една доста специфична страна с невероятни хора, само че имайки поради мненията на премиерката Мете Фредериксен, че няма интерес да разисква пазаруването на Гренландия, ще отложа плануваната ни за след две седмици среща за различен път. Премиерката съумя да спести пари и старания на Съединени американски щати и Дания, като беше толкоз пряма. Благодаря й за това и чакам с неспокойствие да променим датата (на срещата) за някой предстоящ миг ", написа Тръмп в Туитър.

Датските медии показват, че постъпката на Тръмп е изключително странна, защото поканата към него да направи публично посещаване в Дания е отправена от името на монарха Маргрете Втора, а не от представители на политическата власт, отбелязва ТАСС.

Цялата политическа класа на Дания реагира изумено и възмутено.

"Действителността надвишава въображението, този човек е непредвидим ", туитна Мартин Йостергор, водач на радикалната левица и член на парламентарното болшинство.

Представителят на консерваторите за външната политика Сьорен Есперсен предложи на президента на Съединени американски щати напряко да анулира визитата си. "Г-н Тръмп, Вие решихте да отложите визитата си в Дания. Защо напряко не го отмените? Тук така и така си имаме друга работа ", съобщи той.

Съпартийката на Есперсен Маи Меркадо пък съобщи, че "Дания с наслада ще отсрочи плануваната за след две седмици среща за тогава, когато встъпи в служба нов президент " (на САЩ).

Лидерката на Единна листа "Червено-зелени " Перниле Скипер дефинира отлагането на визитата като демонстрация на пренебрежение. "Тръмп живее на друга планета. Това е самодоволно и неучтиво ", съобщи тя.

"Без никаква причина Тръмп счита, че една самостоятелна част от нашата страна може да бъде оповестена за продажба. След това по унизителен метод анулира аудиенция, за която всички се подготвяха. А има ли елементи от Съединени американски щати за обмен? Аляска? ", възмути се в Туитър консерваторът Расмус Ярлов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР