Говорител на въоръжените сили на Иран съобщи, че в страната

...
Говорител на въоръжените сили на Иран съобщи, че в страната
Коментари Харесай

Иран арестува 3 600 души, разпространили фалшиви новини за коронавируса

Говорител на въоръжените сили на Иран заяви, че в страната са задържани 3 600 души за разпространяване на клюки по отношение на пандемията от ковид, съобщи RFE.

Бригаден военачалник Аболфаз Шекерджи съобщи, че " враговете на Ислямската република имат детайли вътре в страната, които следват техните нареждания ".

Шеркачи допусна, че неназованите врагове се пробват да наранят страната заради доста положителното ѝ показване против коронавирусната зараза, която е умъртвила близо 6 000 иранци и болести други над 93 500, съгласно публични данни, оповестени на 29 април.

Реалните данни обаче евентуално са доста по-високи, като даже Изследователският център на Народното събрание на Иран реши по-рано този месец, че смъртността в страната евентуално ще бъде двойно по-голяма заради незадоволително тестване и докладване.

Техеран бе подложен на критика за бавния си първичен " отговор " на пандемията и неспособността да карантинира град Кум, където огнището избухна и се популяризира в останалата част от страната.

Според популяризираната информация коронавирусът е пренесен в Иран от предприемач от град Кум, който е бил на бизнес посещаване в Китай. Мъжът умря по-късно.

Ислямската република разгласи първи случаи на Covid-19 на 19 февруари.

Коментарите на Шекарчи идват седмици откакто Държавният департамент на Съединени американски щати подлага на критика Иран поради арестуване на лица, които са се пробвали да оповестят за действителния обсег на експлоадирането на COVID-19 в страната, като се свързват с американски чиновници.

На 15 април френският " Репортери без граници " осъди преследването на публицисти и общественици, които разгласиха информация за коронавирусната зараза, за която липсваше публично утвърждение.

По последни данни по света има над 3 140 000 доказани случая, а умрелите са повече от 218 000. Регистрирани са случаи допълнително от 200 страни и територии. Възстановили са се повече от 948 000.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР