Говорител на израелската армия не потвърди участието на Тел Авив

...
Говорител на израелската армия не потвърди участието на Тел Авив
Коментари Харесай

Опасно развитие в хода на войната: Израел уби лидер на Хамас пр...

Говорител на израелската войска не удостовери присъединяване на Тел Авив в това нахлуване, само че уточни, че " който и да го е направил, това не е офанзива против ливанската страна ". 

Ливанските медии оповестяват, че Арури, заместник-политически водач на Хамас, е бил погубен при нахлуване с дрон в Южен Бейрут дружно с шестима други - двама военни командири на Хамас и четирима други членове на групировката. Държавната осведомителна организация на Ливан заяви, че Арури е бил погубен от израелска офанзива с дрон против офис на Хамас в предградието Дахия, известно като цитадела на " Хизбула ".

Арури бе основна фигура във военното крило на Хамас и непосредствен до Исмаил Хания, водача на Хамас. Действал е като връзка сред палестинската формация и " Хизбула ". Арури също по този начин се смяташе за в действителност водач на военното крило на Хамас на Западния бряг. Смята се, че той е взел участие в отвличането и убийството на трима израелски младежи в окупирания Западен бряг през 2014 година

57-годишният Арури е най-високопоставената фигура на Хамас, убита от началото на войната сред Израел и Хамас. Тя избухна след нападението над страната на 7 октомври, при което групировката умъртви хиляди в израел и отвлече повече от 200 души. Израел стартира своята наземна интервенция в линията Газа като отговор на това нахлуване и оттогава над 22 хиляди палестинци, най-вече цивилни, са били убити при израелски удари, твърди ръководеното от Хамас държавно управление в анклава. 

В спора се намеси и основаната в Ливан формация " Хизбула ", която от началото на спора е изстреляла десетки ракети по Израел.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания дефинира офанзивата като " нерешителен терористичен акт ", нарушаване на суверенитета на Ливан и разширение на кръга на експанзия. " Хизбула " съобщи, че счита гибелта на Арури за " съществено нахлуване против Ливан, неговия народ, неговата сигурност, суверенитет и опозиция, както и мощно символичните и значими политически и сигурност послания, които съдържа “. Групировката показва, че това е " рисково развиване в хода на войната ". " Хизбула " даде обещание това нахлуване " да не остане без отговор ".

Иран, главен покровител и на двете групировки, сподели, че убийството на Арури " без подозрение ще разпали нов прилив във вените на съпротивата ".

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР