„Говори се за нов социално-икономически модел, но е добре да

...
„Говори се за нов социално-икономически модел, но е добре да
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Икономиката на България продължава да е неиновативна, недостатъчно капитализирана и инертна


„ Говори се за нов социално-икономически модел, само че е добре да се приказва, че той е друг. Често това, което свързваме с нов модел, е фейслифтинг на остарял модел и кой знае какъв брой философията не се трансформира. Икономиката на България продължава да е неиновативна, незадоволително капитализирана и инертна “. Това сподели пред БНР икономистът Румен Гълъбинов, член на новосформирания стратегически съвет при президента.

„ Важни са новите неща на икономическия небосвод – дигитализацията, навлизането на технологиите във всяка активност, автоматизацията на процеса. Тук влиза ново мислене, не друго. Ако до момента имаме проби и неточности на способи, подходи и модели, които не са съумели стабилно да повлияят на нашето развиване, дано се даде път на хора с нови и разнообразни хрумвания “, акцентира Гълъбинов в предаването „ 12+3 “.

По думите му, демографската рецесия ще усилва инфлацията у нас, тъй като все по-малко работещи ще устоят от ден на ден възрастни хора.

„ Това ще затормозява икономическия ни напредък. Ако се мине през демографията и решение на проблемите, тогава може да оформим и друго мислене за българската стопанска система “.

На публично разискване ще бъде препоръчан другия социално-икономически модел, формиран от стратегическия съвет, посочи Румен Гълъбинов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР