Говорейки във Варшава на 26 март, Джо Байдън каза: Повече

...
Говорейки във Варшава на 26 март, Джо Байдън каза: Повече
Коментари Харесай

Парадоксите на санкционната война – курсът на руската рубла расте

Говорейки във Варшава на 26 март, Джо Байдън сподели: „ Повече от 400 лица и компании са напуснали Русия, в това число даже заведенията за хранене на „ Макдоналдс. “ Рублата се трансформира в пепел и коства повече от 200 рубли за щатски $ “. Обкръжението на президента усети гафа: в този ден обменният курс на съветската рубла, публично избран от Централната банка на Руската федерация, беше: щатският $ - 95,6618 рубли; евро - 105,2662 рубли.

След началото на военната интервенция на Русия в Украйна и първите наказания на груповия Запад, рублата стартира бързо да пада, на 9 март беше регистриран рекордно невисок курс на Московската борса - към 120 рубли за $ и 127 рубли за евро. Спадът настъпи, тъй като участниците на валутния пазар не схванаха в действителност какво се случва и включиха в цената на рублата най-лошите сюжети за Русия. От втората половина на март обаче започнаха да се виждат контурите на вероятните събития за идващите месеци.

Рублата стартира да отвръща на рухването през първите три седмици от войната със глобите. Сутринта на 7 април Московската борса фиксира курса на $ на 74,26 рубли, а на еврото на 80,84 рубли. Наблюдателите го нарекоха " въздишка на облекчение " за участниците на пазара. Мнозина се притесняваха, че петият пакет от антируски наказания, който се приготвяше в Съединени американски щати и Европейския съюз, ще засегне съществено главните доставки на първични материали от Русия. Имаше и двата пакета наказания, само че нито там, нито там не беше намерено нищо извънредно от позиция на участниците на пазара.

Мнозина предвиждат по-нататъшно подсилване на рублата, само че те значат близко бъдеще; в по-далечно (до края на годината) всичко ще зависи от дейностите както на груповия Запад, по този начин и на Русия.

Някои специалисти даже предвиждат, че рублата може да се удвои от равнището си при започване на април. Например обява на анализатори на „ Блумбърг “, озаглавена „ Путин може да събере непредвидени доходи от 321 милиарда $, в случай че петролът и газът продължат да текат “; Материалът е основан на оценки на американската банка „ Голдман Сакс “ и Института за интернационалните финанси.

Нека ви припомня, че положението на паричната единица на всяка страна зависи от положението на нейния платежен баланс. И първият и главен раздел на този баланс са настоящите интервенции. Разделът за настоящи интервенции от своя страна се състои от заплащания за търговия със артикули и услуги (търговски баланс) и заплащания под формата на прехвърляния на заплати, дивиденти, лихви по заеми и заеми и други Вторият раздел (финансова сметка) отразява придвижването на капитал под формата на директни и портфейлни вложения, заеми, банкови и търговски заеми и други Ако има огромен остатък в настоящите и финансовите интервенции, тогава при равни други условия националната валута би трябвало да нарастне по отношение на задгранични валути. Напротив, при огромен недостиг (отрицателно салдо) обменният курс на националната валута би трябвало да падне.

Балансиране или равнене са третият и четвъртият раздел: " Нетни неточности и пропуски " и " Промяна в интернационалните запаси ". Сумирането на всичките четири раздела (сметки) би трябвало да докара до нула.

Що се отнася до Русия, картината на платежния баланс наподобява както следва. През трите десетилетия на битие на Руската федерация тя има непрекъснато превишение на износа на артикули над вноса. В някои години - просто великански. Имаше огромен остатък при разплащанията с други страни. Миналата година износът на артикули възлиза на 493,821 млн. $, вносът на артикули - 303,995 млн. $, а салдото - плюс 189,826 млн. $ Износът надвишава вноса с 1,63 пъти! Какво се случи с този великански остатък? Част от него отиде за покриване на недостига в търговията с услуги (19,525 млн. долара), също за покриване на негативното салдо в приходите от вложения (43,519 млн. долара) и някои други дребни неща от позициите по настоящата сметка. След това получаваме салдо по настоящата сметка от 122,040 млн. Гигантска сума! Ако се опълчи на масата на рублата на вътрешния пазар, тогава обменният курс на рублата трябваше да бъде не 80 рубли, а 40 или 50.

Но това е уловката, че голямата валутна маса се изтегля от съветския пазар. Първо, под формата на експорт на капитал отвън Русия, което се отразява в сметката на финансовите транзакции. Второ, вследствие на закупуването на задгранична валута от Руската централна банка за струпване на интернационалните запаси. Миналата година чистият отлив на частни капитали от страната възлиза на 72,556 милиона $, а нарастването на интернационалните запаси е 63,525 милиона $.

Данните на Банката на Русия демонстрират, че през януари тази година всичко продължи да се движи по несиметричен път: приходите от експорт доста надвишиха заплащанията по вноса, комерсиалният остатък беше, както постоянно, огромен, настоящите интервенции, както постоянно, бяха понижени с огромно позитивно салдо, чист приключване на капитали се резервира, а интернационалните запаси нарастват с ускорени темпове. А обменният курс на рублата беше към 78 рубли за щатски $.

Събитията от последния месец и половина разчупиха нормалната картина.

Първо, вследствие на глобите на груповия Запад, приходите от експорт на Русия не спаднаха, а набъбнаха: глобите сътвориха неестествен дефицит на енергийни запаси на международния пазар и валутните доходи от износа на съветски газ и нефт се усилиха. И съветският импорт падна. В резултат на това комерсиалният остатък набъбна внезапно по отношение на цената за януари. А остатъкът по настоящата сметка набъбна още по-рязко (по-специално заради обстоятелството, че изтеглянето на капиталови доходи от Русия за задграничен бизнес е блокирано).

Второ, съветските управляващи сложиха преграда пред износа на капитали. Тези решения засягат на първо място задграничния капитал, който желае да избяга от страната. Що се отнася до съветския капитал, в този момент даже не можете да го примамите в чужбина, където могат да го съблекат и ограбят.

На трето място, съветският капитал престана да се занимава с нормалното си занятие: оставя част от валутните доходи от експорт в чужбина, натрупвайки ги в офшорни юрисдикции. От една страна, Русия вкара наложителната продажба на 80% от валутните доходи в рубли. От друга страна, западните „ експроприатори” почистват до последния цент всички валутни ресурси на съветски клептомани.

Четвърто, изчезна нормалното струпване на интернационалните запаси под формата на закупуване на задгранична валута от Централната банка и слагането A по сметките на задгранични банки и съкровищни скъпи бумаги на други страни. Сега задгранична валута се натрупва в сметките на съветските банки. В резултат на това следим бързо повишаване на предлагането на валута в Русия. На вътрешния пазар салдото сред масите валута и рубла се промени внезапно в интерес на първата, което води до намаляване на $ и еврото и подсилване на съветската рубла.

„ Блумбърг “ написа за този санкционен абсурд в упоменатата публикация. Според анализатори от тази организация Русия може да завоюва повече от 320 милиарда $ през 2022 година от експорт на нефт и газ. Това е с към 35% повече, в сравнение с през 2021 година А „ Голдман Сакс “ и Институтът за интернационалните финанси чакат рекорден остатък по настоящата сметка в Русия през 2022 година в размер на 205 милиарда $ (почти 1,7 пъти повече от предходната година). Без нормалната дезинфекция на такава гигантска маса валута, рублата неизбежно ще се ускори. Чуждестранни специалисти споделят, че след няколко месеца може да доближи 50 рубли за щатски $.

Тези видимо позитивни за Русия процеси обаче бързо ще приключат.

Първо, внезапното повишаване на рублата ще понижи конкурентоспособността на съветския експорт и ще подтиква вноса. Обичайният търговски остатък на Русия може да изчезне, както и остатъкът по настоящата сметка.

Второ, с течение на времето страните от груповия Запад ще се отърват от покупките на съветски енергийни запаси. Прекомерните цени на природния газ и петрола в последна сметка ще се възстановяват, а физическите размери на износа на сила от Русия ще спаднат внезапно.

Експертите считат, че през идващите две години може да бъде въведено цялостно енергийно ембарго против Русия от целия Европейски съюз, Англия и Съединени американски щати. Това ще понижи производството на страната ни с повече от 20% и може да коства на Русия до 300 милиарда $ доходи от експорт, според от съмненията в цените.

Смятам, че през днешния ден главната стратегическа цел би трябвало да бъде основаването на самостоятелна самодостатъчна стопанска система в Русия. Това би направило страната ни неуязвима за всевъзможни, най- " адските " наказания на груповия Запад. Ако се фокусираме върху такава дълготрайна цел, е ясно каква би трябвало да бъде актуалната икономическа политика на Русия. Този изобилен валутен дъжд, който стартира да вали над Русия и който съгласно западните специалисти ще продължи да вали още година-две, би трябвало да се насочи към градивни цели. И би трябвало да действаме бързо, тъй като след това ще има валутна суша.

Под градивни цели имам поради реиндустриализацията, без която основаването на самостоятелна самодостатъчна стопанска система е немислимо. Всички валутни доходи би трябвало да се концентрират в ръцете на страната и да се насочват най-вече към закупуване на капиталови артикули (машини и съоръжение или средства за производство) в сходство с проектите на държавната политика за икономическо развиване. Ако успеем да използван такава валутна маневра през идващите две години, ще избегнем тежка „ валутна суша “ и ще продължим да построяваме мощна, самостоятелна стопанска система. И тогава въпросите на обменния курс на съветската рубла ще съставляват интерес единствено за тесните експерти.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР