Говореше се, че Ковид-19 няма да достигне Европа. След като

...
Говореше се, че Ковид-19 няма да достигне Европа. След като
Коментари Харесай

 Проф. д-р Ива Христова: Пикът на COVID-19 у нас е съвсем скоро, а до няколко месеца...

Говореше се, че Ковид-19 няма да доближи Европа. След като цяла Италия е под карантина и СЗО разгласи вируса за пандемия, сериозността на обстановката закупи нови размери.

Къде е разковничето на бързото разпространяване на ковид?

"Инфекцията с ковид стартира като единични случаи - гърмежи е Китай. В момента е обиден целият свят. Основната причина за това е, че една огромна част от инфектираните го прекарват доста леко или даже безсимптомно ", уточни зам.-директорът по диагностично-лечебната и по научната активност на НЦЗП проф. доктор Ива Христова,за "България заран ".

Според формалните лабораторни проучвания 120 000 души са инфектирани с Ковид-19. Броят на фактически инфектираните обаче е доста по-голям и смъртността е по-ниска, изключително в развитите страни, счита тя.

"Страната беше готова. Аз самата вземам участие в работна група, която обгръща представители на гранична полиция, на ДАНС, на районните здравни инспекции. Бяха готови предварителни проекти при разнообразни обстановки ", изясни проф. Христова.

Необходим ни е освен запас от болнични кревати, само че и от медицински експерти. В момента има хора, които подават оставки - образец е клиниката по белодробни болести "Света София ".

"Организацията обгръща наличните медицински експерти. Да, по този начин е, на доста места има дефицит, само че проектът се прави с наличните ", сподели тя за Bulgaria ON AIR.

"Аз съм уверена, че преди сътрудниците да подадат оставка те ще бъдат оборудвани и до това няма да се стигне ", съобщи проф. Христова.

Младите хора не са главната рискова група и то по главната причина, че те по предписание са със мощен имунитет, добави тя.

"Основното сега е да спрем разпространяването на вируса. Моята прогноза е, че пикът следва до няколко седмици, а до няколко месеца се чака епидемията да си отиде ", счита проф. Христова.

Най-оптимистичната прогноза за появяването на ваксина е една година.

Кое е главното, което разграничава ковид, от всички познати до момента болести?

Според проф. Христова това е ненадейно бързото разпространяване на вируса. Коронавирусът е сравняван със вирусите SARS и MERS, като при първия има едвам 8000 инфектирани при смъртност 10%, при втория смъртност 30%, едвам 2000 инфектирани.

"Ниската смъртност, леките случаи вършат тази пандемия голяма. Тя занапред ще се популяризира още ", добави тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР