Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза

...
Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза
Коментари Харесай

Главният секретар на президента: Сякаш не купуват самолет, а политическа легитимация

" Говоренето в един глас от страна на ръководещите в интерес на една от офертите за нов изтребител основава усещането за взаимозависимост, а решението по този въпрос би трябвало да е експертно и да се базира на това какви са потребностите на българските Военновъздушни сили и какви са финансовите благоприятни условия на страната ни ", разяснява в студиото на " 120 минути " по bTV основният секретар на президента полк. Димитър Стоянов.

По-рано през днешния ден Румен Радев назова избора на кабинета за американския F-16 " троен удар по България " .

" Имаше популистки изявления, че не купуваме изтребители, с цел да има пари за пенсии, а пари за пенсии по този начин и няма. Сега ще похарчим доста повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските сътрудници, които държавното управление употребява като статисти. Това е удар и по имиджа на нашите американски сътрудници, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по разпоредбите ", сподели още президентът, като посочи, че състезанието е бил изопачен, а прегласуването на изискванията от Народното събрание било " скандално ".

След него Димитър Стоянов добави:

" В последните няколко месеца съвсем всички политически лица и то на виновни длъжности - ръководител на Народно събрание, министър-председател и ръководител на най-голямата парламентарна група, обходиха всички студия, с цел да кажат какъв брой добър е един аероплан. Имах възприятието, че не се купува аероплан за българската войска, а че се купува политическа легитимация - когато се повтаря една и съща оферта, се чака, че има някаква взаимозависимост ".

По думите му в хода на процедурата няколко пъти се е трансформирало решението дали решението ще е политическо, или ще бъде експертно.

Стоянов означи и че все още не почиват на действителни обстоятелства изказванията на военния министър Красимир Каракачанов, че има единствено решение за започване на договаряния със Съединени американски щати за F-16. По думите му в отчета на МО и МФ е написано за водене на договаряния само и единствено със Съединени американски щати, само че няма нито ред за това, че в случай че не ни удовлетворява, можем да продължим с офертите на Швеция и Италия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР