Готвите се за почивка в Гърция. Въпреки че ви се

...
Готвите се за почивка в Гърция. Въпреки че ви се
Коментари Харесай

Ето Какво Да Си Хапнете Задължително В Гърция

Готвите се за отмора в Гърция. Въпреки че ви се коства, че познавате прилежащата страна на България като петте си пръстта, най-вероятно има още много какво да научите за нея. Едно от най-забележителните неща в страната със 1200 острова са освен плажовете, природата и културата, само че и храната. Със сигурност сте чували, а най-вероятно и пробвали, дзадзики. Вижте обаче какво друго не трябва на пропускате, когато седнете на маса на гръцка територия съгласно profit.bg:

Тарама салата

Прави се от пушена риба (треска, шаран или кефал), смесена със зехтин и лимон. Хубаво е да опитате домашната версия – тя несъмнено превъзхождаща онази, която се продава в супермаркетите, пък били те и гръцки.

Колокитокефтедес

Тези вкусни кюфтета са направени от настъргани тиквички, ароматизирани с лук, прясна мента, с добавено сирене фета, яйце и брашно. Перфектен избор за вегетарианци.

Томатокефтедес

Подобно на колокитхокефтедес, само че употребявайки домати вместо тиквички като съществена съставна част, доматените кюфтета са най-вкусни, когато се вършат с чери домати от Санторини. Те са цялостни с усет, с помощта на вулканичната почва на острова.

Ястия от прясна риба

Риболовни куки и рибни кости, открити от археолозите в няколко пещери в Гърция, потвърждават, че хората в региона са консумирали риба още преди 11 000 години. Със своята обширна крайбрежна линия (на 13 000 км, втората по дължина в Европа) и надълбоко и чисто море, Гърция е известна със своите отлични морски блага. Прясната риба би трябвало да мирише на морето, да има блестящи очи и червени хриле.

Мусака

Това ядене, което е особено за целия район в разнообразни разновидности, е едно от обичаните на туристите в Гърция. В страната се подготвя от пържени нарязани патладжани, покрити с доматен сос с мляно месо, лук, чесън и канела, покрити с бешамел и настъргано сирене.

Пастисада

Специалитет от венециански генезис, пастисадата е извънредно вкусно ядене. Обикновено се подготвя с говеждо месо, домат, лук, чесън и зехтин, както и подправки, в това число канела, карамфил, кимион, индийско орехче, червен пипер, черен пипер и дафинов лист.

Агнешко клефтико

Това ясния, чието име значи „откраднато агне“, най-вероятно датира от османския интервал на Гърция. Съществуват многочислени разновидности за приготвянето му, само че главното е изпечено на слаб огън агнешко, подправено със зеленчуци и билки.

Гръцка салата

Това вездесъщо ядене (познато на гърците като хорояти) съчетава пресни домати, краставици и червен лук, покрити обилно със сирене фета и шепа черни маслини, към които са добавени зехтин и риган.

Бугаца

Топла, сладка и лепкава, за множеството гърци бугатса е идеалният десерт. Ако се намирате в Солун, терминът бугаца включва също и пикантни баници, цялостни с кима (мляно месо) или тири (сирене), както и със сладостен крем (кремав крем), поръсени с пудра захар и канела. Каквото и да изберете, то ще бъде вкусно начало на деня.

Лукомади

Това са понички, приготвени по обичаен метод, напоени с мед и канела. По-модерна версия ги показва покрити с разтопен шоколад, нарязани орехи и сладолед.
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР