Готвим се за тежка вълна и се надяваме да е

...
Готвим се за тежка вълна и се надяваме да е
Коментари Харесай

Експерти: 2022 г. ще е краят на пандемията, но закъсняхме с бустерните дози

Готвим се за тежка вълна и се надяваме да е последната
„ Очаквам това да е последната вълна на ковид, която да премине през Европа и през месец март 2022 година, когато ще има и обновени ваксини от РНК типовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме имунизирани, тъй че да имаме цялостен имунитет и обществата да се върнат към естествен метод на живот “, разяснява пред БНР проф. Пенка Петровa, шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките.

„ Решаваща за крайния добър излаз се оказва бустерната доза, тъй като имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или умрял човек с бустерна доза “, посочи тя.

„ Това, че се заразяват още хора в страните с висок % имунизирани, е тъй като там има доста неимунизирани. Така е в Германия и Англия, в които има още 30 на 100 неимунизирано население. То се заразява сега най-силно “, разясни специалистът. 

„ Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се позволи по-кратък период на слагането на третата доза “, безапелационна беше тя.

Професорът добави, че Т-клетъчният имунитет работи и против новия вид Омикрон.

„ Трябваше доста по-рано да се позволи бустерната доза след третия месец “, сподели пък доктор Георги Миндов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

„ Сега имам много записани пациенти за бустер, връщах хора до момента, възрастни, които желаеха да си слагат третата доза. Сега ще се струпат пациентите, ще би трябвало да желая спомагателни дози, а аз бях направил други планове за броя ваксини, които ще ми трябват. Има към този момент много повече искащи “, разясни той.

Д-р Миндов съобщи, че от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари чакат Министерство на здравеопазването да утвърди амбулаторна процедура за извънболнично наблюдаване и лекуване на пациенти с COVID-19. Това ще даде опция за изписване на лекарства и финансиране за такова лекуване на пациенти от страна на общопрактикуващите лекари. По думите му огромното заразяване е станало по Коледа, в този момент се чака такова на Нова година и на Йорданов ден може би лечебните заведения да се претъпкани, добави доктор Миндов.

„ Готвим се за доста тежка вълна, само че се надяваме това е да е последният взлом с Омикрон и да отмине следващата година пандемията “, заключи персоналният доктор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР