Готви се увеличение на обхвата на толсистемата, което ще включва

...
Готви се увеличение на обхвата на толсистемата, което ще включва
Коментари Харесай

Ще се събират толтакси и за второкласни пътища

Готви се нарастване на обсега на толсистемата, което ще включва и второкласни пътища, съобщава  “24 часа ”. Това ще бъдат пътища, които са били с 50% по-натоварени, в сравнение с преди въвеждането на системата на 1 март.

Причината е, че водачите заобикалят главните артерии (първокласни пътища и магистрали), на които се заплащат такси.

Преди стартирането на системата имаше спогодба сред ръководещи и превозвачи, че в случай че приходите доближат до 450 млн. лв. на годишна база, или 37,5 милиона на месец, няма да има увеличени на обсега. Ако обаче не се случи, таксите се подвигат, а пътищата, за които се събират,  се усилват без превозвачите да стачкуват.

Миналата седмица районният министър Петя Аврамова сподели пред депутатите от парламентарната районна комисия, че следва смяна в обсега на пътищата, включени в толсистемата, като те ще се усилят. По нейните думи има цели области в страната, в които въобще няма пътища, за които от транспортните средства над 3,5 тона се събират такси.

Засега превозвачите не са реагирали. От обособени изявления на ръководители на браншови организации обаче се схваща, че този тримесечен експериментален интервал по подигравка на ориста е съвпаднал с най-големия от години насам спад на превозените пасажери и товари. Откакто на 13 март бяха въведени редица ограничавания: КПП-та сред регионалните градове, краткотрайно затваряне на границите за товарни транспортни средства и други, до 15 май, когато множеството забрани паднаха, в България транспортите са намалели със 70% спрямо предходната  година.

Членът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) проф. Олег Асенов сподели, че техните калкулации демонстрират спад от към 65%. Това прави данните за събраните такси - по към 9 млн. лева месечно, непредставителни.

 

Решението евентуално ще се вземе след 15 юни, защото до тогава ще се прави обстоен разбор на пътната конюнктура и новите за системата пътища ще бъдат вкарани в системата по-късно. Промените ще се дискутират в преднамерено основания Обществен съвет за толсистемата, в който са включени представители на всички по-големи браншови организации на превозвачите.

Асенов акцентира, че за към 21% от първокласните пътища, които в този момент са включени в толсистемата, на процедура не се събират такси, защото са в обитаеми места, за които не се дължат нито винетки, нито толтакси. Има цели области като да вземем за пример Смолянска, в които няма нито един метър пътища, за които да се дължи толтакса. На такива места всички притежатели на транспортни средства над 3,5 тона на процедура са спечелили от смяната, защото те по принцип към този момент не заплащат винетки, само че и не дължат толтакси, в случай че се движат единствено в района.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР