Готвеният да влезе в сила на 15 юни COVID-19 европейски

...
Готвеният да влезе в сила на 15 юни COVID-19 европейски
Коментари Харесай

Какво ще представлява европейският COVID-19 паспорт?

Готвеният да влезе в действие на 15 юни COVID-19 европейски паспорт носи модерното име " Цифров зелен документ ". 

Концепцията на Европейския съюз е документът да улесни безвредното и свободно придвижване по време на пандемията на COVID-19 в границите на Европейски Съюз. Цифровият зелен документ ще бъде употребен като доказателство, че човек е бил имунизиран против COVID-19, има негативен резултат от PCR тест или е преболедувал COVID-19, обективирано в тест за антитела. Идеята на документът е да може да се употребява във всички държави-членки на Европейски Съюз, като може би ще важи и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, както и в Швейцария.

Концепцията за Цифровия зелен документ беше показана на 17 март, а на 28 март Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който управлява политиката на имунизация в Европейската комисия, разгласи, че документът ще бъде достъпем от 15 юни в цяла Европа.

" Сертификатът не е наложителен, само че самолетните компании може да го изискват ", добави Бретон. 

До момента обаче не е излязла публична позиция, нито документи, в които тази вест, представена от световните медии, намира нормативна основа. 

Веднага обаче се задълбочиха дебатите по някои от най-притеснителните страни на въпросния документ - защитеност на персоналните данни, измами и дискриминация. 

Докато възможната дискриминация е етичен проблем, то измамите са престъпна догадка с извънреден елементарен метод за осъществяване и реализация. Например, при посещаване при персонален доктор той може да съобщи, че ви е ваксинирал в системата без действително да имате ваксина. Кой ще ревизира, по какъв начин и изобщо какъв е контролът върху тази напълно лесна за реализиране процедура? Тепърва ще стане ясно. 

До тогава вижте съществени характерности на Цифровия зелен документ, оповестени от Европейската комисия. 

Какви са главните детайли на предлагането?

Системата за цифрови зелени документи обгръща три разнообразни типа документи COVID-19: документ за имунизация, документ за тест и документ за преболедували.

Те могат да се издават и употребяват във всички държави-членки на Европейски Съюз за улеснение на свободното придвижване. Всички жители на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, както и жители на страни отвън Европейски Съюз, които обитават или обитават в държавите-членки и имат право да пътуват до други държави-членки,  ще имат право да ги получат гратис.

Сертификатите би трябвало да включват единствено най-малък набор от информация, нужна за потвърждаване и инспекция на положението на имунизация, тестване или възобновяване на притежателя.

Ваксинирането няма да е авансово изискване за пътешестване.  Всички жители на Европейски Съюз имат главно право на свободно придвижване в Европейски Съюз и това важи без значение дали са имунизирани или не. Същият принцип се ползва за правата на жители на страни отвън Европейски Съюз, които обитават в държавите-членки на Европейски Съюз и които имат право да пътуват до други държави-членки.  Цифровият зелен документ ще улесни упражняването на това право, настояват в позицията си от Европейски Съюз .



Как ще помогне за улеснение на безвредното свободно придвижване?

Цифровият зелен документ може да служи като доказателство за имунизация, тестване или преболедуване, с цел да се анулират рестриктивните мерки за свободно придвижване, въведени в държава-членка на учредения на публичното здраве, като условия за тестване или карантина.

Ако държава-членка одобри доказателство за имунизация, с цел да се откаже от рестриктивните мерки за свободно придвижване, тя ще би трябвало да одобри доказателство за имунизация, издадено от друга държава-членка по отношение на ваксини, получили позволение на пазара на Европейски Съюз.

Държавите-членки ще имат опция да разширят обсега за пасажери, които получават други типове ваксини.

По време на пътешестване всеки собственик на цифров зелен документ ще има същите права като жителите на посетената държава-членка, които са били имунизирани, тествани или оздравели от ковид-19.

Ако държава-членка продължава да изисква от притежателите на цифров зелен документ да бъдат сложени под карантина или тест, тя би трябвало да уведоми Комисията и всички други държави-членки и да уточни аргументи за такива ограничения.

Как се подсигурява, че неимунизираните хора няма да бъдат дискриминирани, когато упражняват правото си на свободно придвижване?

За да подсигурява, че правото на свободно придвижване в Европейски Съюз се зачита и няма дискриминация по отношение на лица, които не са имунизирани, Комисията предлага да се сътвори освен документ за оперативна съгласуемост за имунизация, само че също по този начин документи за проби за COVID-19 и документи за лица, които са се възстановили от COVID-19. По този метод допустимо най-вече хора би трябвало да могат да се възползват от цифрово зелено уверение, когато пътуват.

В предлагането за документа стотици пъти се подчертава, че цифровият зелен документ има за цел да  улесни  свободното придвижване в Европейски Съюз. Това няма да е авансово изискване за свободно придвижване. Лицата, които не са имунизирани, би трябвало да могат да продължат да упражняват правата си за свободно придвижване, където е належащо, при съблюдаване на ограничавания като тестване или карантина / самоизолация.



Въвеждането на цифровия зелен документ значи ли, че държавите-членки ще би трябвало да вкарат още веднъж надзор на вътрешните граници, с цел да ревизират документите?

Въобще не, настояват от Европейска комисия . Цифровият зелен документ има за цел да улесни свободното придвижване в границите на Европейски Съюз и облекчаването на актуалните ограничавания, а не да лимитира правата на свободно придвижване и правото на пътешестване.

Проверката на документите не може като такава да оправдае краткотрайното наново въвеждане на граничен надзор на вътрешните граници и подобен надзор не е нужен на държавите-членки за използване на цифровия зелен документ.

Както сподели опитът от първите месеци на пандемията, некоординираното и преждевременно наново въвеждане на надзор на вътрешните граници не стопира вируса, а вместо това предизвиква обществени и стопански разстройства, които ние носим отговорността да заобикаляме във допустимо най-голяма степен. Такъв надзор би трябвало да остане последна мярка, в сходство със законодателството на Европейски Съюз.

Каква информация ще включва цифровият зелен документ?

Цифровият зелен документ ще съдържа нужната основна информация като име, дата на раждане, издаващата държава-членка и неповторим идентификатор на документа. Той ще включва още:

За документ за имунизация: тип употребена ваксина и производител, брой дози, дата на ваксинация;
За документ за изпитване: тип тест, дата и час на изпитване, център за изпитване и резултат;
За документ за антитела: дата на позитивен резултат от теста, издател на документ, дата на издаване, дата на годност.

Как ще се обработват персоналните данни?

Като се има поради, че персоналните данни, съдържащи се в документите, включват чувствителни медицински данни, ще бъде обезпечено доста високо равнище на отбрана на данните, пишат от Европейска комисия.

Сертификатите ще включват единствено стеснен набор от информация, която е нужна. Тя не може да бъде непокътната от посетените страни. За задачите на инспекцията се ревизира единствено валидността и достоверността на документа, като се ревизира кой го е издал и подписал. Всички здравни данни остават в държавата-членка, издала дигитален зелен документ.

Системата за цифрови зелени документи няма да изисква основаването и поддържането на база данни със здравни документи на равнище Европейски Съюз.

Как ще наподобява формата на цифровия зелен документ?

Сертификатите ще бъдат издадени в дигитален формат, тъй че те могат да бъдат показани на смарт телефон или на хартия, според от желанията на притежателя му. Сертификатите ще съдържат оперативно съчетаем, машинно четим QR код, съдържащ нужните основни данни, както и дигитален автограф. QR кодът се употребява за сигурна инспекция на достоверността, целостта и валидността на документа. За да се усъвършенства трансграничното приемане, информацията в документа би трябвало да бъде написана на езика / езиците на издаващата държава-членка и на британски език.

Как работи цифровият зелен документ в целия Европейски Съюз?

Цифровият зелен документ съдържа QR код с дигитален автограф за отбрана против подправяне. Когато документът е тестван, QR кодът се сканира и подписът се ревизира.

Всеки издаващ орган (напр. Болница, изпитателен център, здравен орган) има собствен личен ключ за дигитален автограф. Всички те се съхраняват в предпазена база данни във всяка страна.

Европейската комисия ще построи портал. Чрез него всички подписи на документи могат да бъдат тествани в целия Европейски Съюз. Личните данни на притежателя на документа не минават през портала, защото това не е належащо за инспекция на цифровия автограф, изясняват от Европейска комисия.

Кои ваксини ще бъдат признати?

Държавите-членки би трябвало да издават документи за имунизация, без значение от типа на имунизацията COVID-19.

Когато държавите-членки одобряват доказателство за имунизация, с цел да се откажат от някои ограничавания на публичното здраве, като тестване или карантина, те ще би трябвало да одобряват при същите условия документи за имунизация, издадени според системата за цифрови зелени документи. Това обвързване обаче ще бъде лимитирано до ваксини, които са получили позволение за търговия в целия Европейски Съюз. Държавите-членки имат опция да одобряват документи за имунизация, издадени по отношение на други ваксини, само че не са задължени.

Кои проби за COVID-19 ще бъдат признати?

За да се подсигурява надеждността на резултатите от теста, би трябвало да бъдат включени единствено резултатите от по този начин наречените NAAT проби (включително PCR тестове) и бързи антигенни проби, включени в листата, основан въз основа на Препоръка 2021 / C 24/01 на Съвета. 

Защо самотестовете няма да бъдат включени?

Самотестовете не се правят в следени условия и към този момент се смятат за по-малко надеждни. Сертификатите би трябвало да се издават от здравни органи, които обаче не могат да управляват тестванията, които се вършат да вземем за пример вкъщи, и затова не могат да издават надеждни документи за тях.

Ще има ли минимална годност на документите?

Периодът на приложимост на документите зависи от научните доказателства и ще бъде избран от проверяващите в сходство с техните национални правила. Тъй като се появяват нови научни доказателства, интервалите, за които документите са годни при другите типове, могат да бъдат поправени.

Предложеният правилник подсигурява, че документите, издадени от други държави-членки, се одобряват, следвайки същите правила като тези, прилагани към национално издадените документи. Регламентът също по този начин вкарва някои съществени правила, да вземем за пример установяване на  максималния период на годност на документа за антитела от 180 дни .

Тези правила могат да бъдат поправени, с цел да се приведат в сходство с новите научни доказателства, откакто бъдат налични такива.



Какво ще се случи с тези хора, които към този момент са били имунизирани?

Хората, които са били имунизирани преди въвеждането на цифровия зелен документ, също би трябвало да имат опция да получат нужния документ за имунизация. Ако са получили документ за имунизация, който не дава отговор на стандартите за оперативна съгласуемост, изисквани според регламента, те могат да изискат нов.

В същото време държавите-членки могат да продължат да издават доказателства за имунизация в други формати за други цели, по-специално за медицински цели.

За какъв брой време ще съществува цифровият зелен документ?

Сертификатите са свързани с пандемията COVID-19. Системата за цифрови зелени документи ще бъде спряна, откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи края на интернационалната изключителна обстановка в региона на публичното здраве, породена от COVID-19. По същия метод, в случай че СЗО разгласи нова интернационална изключителна обстановка в региона на публичното здраве, породена от COVID-19, негов вид или сходно инфекциозно заболяване, системата може да се задейства още веднъж. 

Каква ще е цената на цифровите зелени документи?

Сертификатите ще бъдат безвъзмездни.

Държавите-членки би трябвало да поемат разноските за създаване на инфраструктурата на национално равнище.  Комисията ще обезпечи финансиране в поддръжка на държавите-членки при основаването на нужната инфраструктура, в случай че е належащо .

Комисията ще заплати за основаването на портала на равнище Европейски Съюз и ще поддържа държавите-членки да разработят програмен продукт, който да се употребява посредством инспекция на лица, които сканират QR кода.

Ще включва ли цифровият зелен документ жители на страни отвън Европейски Съюз в Европейски Съюз?

Да. Цифровият зелен документ би трябвало да се издава на членове на фамилията на жители на Европейски Съюз, без значение от тяхната народност. Комисията също по този начин одобри в допълнение предложение, с цел да подсигурява, че цифровият зелен документ се издава и на жители на страни отвън Европейски Съюз, които обитават в държави-членки или асоциирани към Шенген страни, и на гости, които имат право да пътуват до други държави-членки. По правни аргументи са нужни обособени оферти за обгръщане на жители и жители отвън ЕС; няма разлика в третирането на жители и жители, които не са жители на Европейски Съюз, за задачите на документите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР