Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата

...
Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата
Коментари Харесай

Новият шеф на НОИ разкри с точно колко ще се увеличат пенсиите догодина

Готвената промяна в ТЕЛК системата не цели да понижи средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите. Това съобщи пред БНР новият шеф на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов. За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума – милиард и 800 милиона.

Не е задачата сумата да бъде понижена никога. Целите са тези средства да се насочват към хората, които в действителност имат потребност. Над 40 са правата, които жителите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, несъмнено, ощетява извънредно доста бюджета, когато някой злоупотреби. Наистина има хора, които се пробват посредством осигурителната система да покрият други заплащания и други отговорности. Амбицията на Иванов е от началото на 2019-а година да няма проблем с електронните услуги в системата на Национален осигурителен институт. Идеята е огромна част от желана в този момент информация да се набира по длъжностен ред, с цел да се облекчат жителите, написа " Труд ".

Ивайло Иванов е против внезапни промени в пенсионната система. Той изясни, че разпоредбите, които се ползват от началото на предходната година и плануват гладко повишаване на стаж и възраст, са с дълготрайна вероятност до 2037-ма година. Целта на всички тези промени е да стабилизират пенсионната система. Аз смятам, че има към този момент първите признаци на даден триумф, тъй като единствено за предходната 2016-а година близо 5 300 души са излезли в пенсионна възраст по-малко, от което се е получила спестовност, в случай че по този начин можем да го назовем условно, към 100 милиона лв., тъй че това е добре, без значение, че през предходната година прекомерно доста от силовите ведомства също излязоха и употребиха правото си на пенсия. От 1 октомврище бъдат нараснали минималните пенсии на 200 лева, сподели още Иванов.

През 2018-а година в плановете на ДОО е планувано пенсиите да бъдат нараснали с 3,8%. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има нужните средства – и останалите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР