Гоцеделчевският депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев бе осъден на 2

...
Гоцеделчевският депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев бе осъден на 2
Коментари Харесай

Осъдиха депутат заради катастрофа със загинал пешеходец

Гоцеделчевският народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев бе наказан на 2 години условно и лишен за 3 години от шофьорска брошура поради пътен случай със умрял пешеходец. Присъдата постанови състав на Окръжен съд - Благоевград, управляван от Атанас Маскръчки, оповестява struma.bg.

Народният представител бе приет за отговорен, че по несъобразителност на 27 ноември 2014 година на пътя за село Копривлен е блъснал с джипа си „ Хюндай “ Иван Жбантов, който с двамата си братя разговарял със спрял на пътя багерист.

След случая Димитър Гамишев незабавно оказал помощ да бъде откаран в болница потърпевшият, който по-късно е превозен за лекуване в „ Пирогов “, където умрял след към месец. По искане на основния прокурор бе свален депутатският имунитет на Димитър Гамишев, с цел да се гледа делото. В хода на наказателния развой бяха разпитани очевидци и признати две автотехнически експертизи. Заради несъгласия сред единичната и тройната експертиза във връзка с скоростта на автомобила бе позволено арбитражно умозаключение от вещото лице проф. Карапетков.

Според неговите калкулации водачът на джипа „ Хюндай “ е карал със скорост към 63 км/час и когато видял хора на пътното платно, натиснал спешно спирачки и завил кормилото наляво. Единият от тях – Атанас Жбантов, съумял да се избави, само че брат му Иван е бил ударен.

Вещото лице е приело, че ударната мощ е била напред и надясно, на към 10 20 см от осовата линия в дясната лента. Водачът е реагирал със забавяне от 1 секунда, автомобилът се е движел върху измит асфалт, не е изгубил резистентност и не попада в по този начин наречената „ рискова зона “. За да онагледи механизма на пътнотранспортния случай, вещото лице изготвило компютърна симулация. След подробните му пояснения в правосъдна зала последваха серия от въпроси от страна на отбраната за това, че специалистът не е ходил на местопроизшествието и не е правил оглед на автомобила, а е изготвил заключението си въз основа на материали от досъдебното произвеждане – полицейски протоколи, фотоси, разпити на очевидци. Оказа се, че от самото произшествие няма протокол, защото до идването на служителите на реда потърпевшият е вдигнат и откаран в болница.

Адвокат Мария Михайлова изиска експертизата да не се приема, защото е непълна, а вещото лице е работило изборно – без да вземе поради съществуването на екскаватор и зацапването на дясната лента за придвижване, без да регистрира размера на частите от автомобила, които са изпаднали при конфликта, а изчислението на удара не кореспондирало с придвижването на пешеходците. Всичко това било в ущърб на подсъдимия, заради което отбраната изиска нова тройна експертиза, само че прокурор Ирина Аспарухова и юрист Пенко Ненов, представляващ гражданските ищци, не се съгласиха.

Съдебният състав, управляван от Атанас Маскръчки, одобри експертизата на проф. Карапетков и отхвърли да назначи нова, след което не почете новите доказателствени претенции на отбраната – да се ревизира дали ПТП-то е станало в обитаемо място и кой е притежател на пътя – общината или страната.

Присъдата ще бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд. В хода на делото наследниците на Иван Жбантов не са предявили иск за обезщетение, защото избират да заведат гражданско дело след привършване на наказателния развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР