Гоце Делчев е общ герой на българи и македонци, некоректни

...
Гоце Делчев е общ герой на българи и македонци, некоректни
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Гоце Делчев е общ герой, учебниците да се изчистят

Гоце Делчев е общ воин на българи и македонци, неточни са тезите на западната ни съседка. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ заместител ръководителят на Групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Андрей Ковачев.

Той сподели още, че България постоянно ще поддържа Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз и НАТО, само че протичащото се там сега съставлява политически пропаганди преди избори. Той прикани тази тематика да не се употребява за предизборна акция и напомни, че предците и на двете страни са едни и същи.

„ България не желае да им вземе нито Гоце Делчев, нито Даме Груев, нито пък някой различен от възрожденците и революционерите. Те са наши общи. Колкото те са техни наследнице, толкоз сме и ние. Нашите предшественици са едни и същи и не са се делили. Това са били македонските българи “, изясни евродепутатът.

Андрей Ковачев изясни, че от българска страна няма никакви нови условия към Република Северна Македония, само че смяната на идентичността на умряли хора е непростима корист. Младите генерации не би трябвало да се тровят с ненавист към България чрез неистини. Престъпленията на Тито и раните,причинени от него, още не могат да заздравеят, разяснява още той.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония би трябвало да направи обзор на учебниците и да ги почисти от операциите в предишното. Това сподели още Андрей Ковачев. Важно е в образованието да не се повтарят неистини и да не се насажда ненавист към България, сподели още той.

„ Комисията би трябвало да направи обзор на учебниците и да ги почисти от операциите в предишното. Такива може да има и в България, тъй като по време на комунизма и ние сме учили погрешни исторически неща. Въпреки компликациите този преход у нас мина по-бързо, само че при македонците се следи норма и югоносталгия, разяснява евродепутатът.

Андрей Ковачев изясни, че в контракта не е записано, че комисията прекратява работа преди избори. Фактът, че от ноември тя не работи е противен. Съществуват видеоконферентни връзки, напомни той и изрази вяра скоро тя да възобнови активността си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР