Готовите офис площи в България достигнаха близо 1,92 млн. м2.

...
Готовите офис площи в България достигнаха близо 1,92 млн. м2.
Коментари Харесай

Аутсорсинг индустрията и ИТ секторът движат пазара на офис имоти

Готовите офис площи в България доближиха близо 1,92 млн. м2. през първата половина на годината. Главната движеща мощ на пазара още веднъж са огромните компании от аутсорсинг промишлеността, в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги. Този фактор значително дефинира цените, желаните региони и характерностите на офисите, като интензивността е по-скоро във високия клас „ А “ офиси, сочи изследване на Arco.

Основните наематели на пазара на офис площи, изпитват все по-голям дефицит на квалифицирани чиновници за своята активност. А те, от своя страна, стават все по-взискателни към работодателите си и изискванията на работното място, които им се оферират. По тази причина, при избор на офис, с изключение на фактора „ цена “, огромните компании, от ден на ден отдават значимост на местоположението на постройката, близостта на метростанция или различен развъртян публичен превоз, съществуване на зелени зони за отмора, високо равнище на енергоефективност и ръководство на вложените материали и системи в постройката. Добавената стойност на фактора „ местонахождение “ се свързва с локация в влиятелна бизнес среда и лесен/бърз достъп до постройката от всички точки на града. Последно изследване измежду чиновници и мениджъри от такива компании, дефинира следните желани региони, изредени по реда на атрактивността им:
Бул. Цариградско шосе /концентрация към Младост 1 и метростанция до магазин Метро/Централен Бизнес Район / градски център/Бизнес парк София и региона към негоБул. БългарияБул. Тодор Александров / правата до ул. Опълченска/.Районът на летище София
Средните наемни равнища за клас А офис площи остават постоянни – 13 евро /м2 за CBD, 12 евро/м2 - необятен център и 11 евро/м2 - квартални и крайградски зони.

Клас Б здания също следват наклонност на стабилизиране във връзка с желаните наеми, като равнищата са в диапазона от 6 до 10 евро/м2 според от местоположението и положението на вложените системи и материали в постройките.

Клас ААА планове, които дават отговор на условията на интернационалните компании, остават на равнища сред 12 до 14 евро/м2.

Поради огромната интензивност на множеството компании, през миналата 2017 година, равнището на свободните площи прогресивно понижа, като от близо 240 000 м2 при започване на 2017г. /14%/, в края на 2017 г, те се свиха до към 200 000 м2 или към /11%/ от общия размер. В момента следим стабилизиране на равнищата – за Q2 2018 свободните площи са към 195 000 м2 или малко над 10% от общия размер. Стабилизацията се дължи на няколкото нови планове излезли на пазара както и на намалялата интензивност на главните играчи от ИТ и Оутсорсинг бранша записана през второто тримесечие на 2018 година

Нарастващият брой на офис здания в развой на създаване, както и оповестените неотдавна, други нови планове, ще докара до повишаване на конкуренцията измежду наемодателите, което в дълготраен проект би натиснало цените в посока надолу. Все отново, до завършването на множеството от тези планове /края на 2019г. и първата половина на 2020г./, комбинацията от ниското равнище на свободните площи и трайно високото търсене на клас А офис площи, ще задържи годни настоящите наемни равнища за клас А бранша.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР