Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията,

...
Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията

" Готови сме с план на Закон за събиране на вземанията, напълно нов, независим закон по тази тематика ". Това разгласи на конференция вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, която се срещна с представители на организации в отбрана на потребителите, с цел да обсъдят тематиката.

Министър Нинова заяви, че ще има обществен указател на компаниите, които се занимават със събиране на вземанията и посочи, че до момента подобен не е имало.

" Регистърът ще се води в министерството от Комисията за отбрана на потребителите. Ще има условия към компаниите, които се занимават с тази активност за 500 000 лв. капитал, в предмета на активността им да е вписано, че ще се занимават с тази активност, членовете на управителните органи на такива компании не би трябвало да са осъждани и против тях не би трябвало да има наказателни преследвания за закононарушения от общ темперамент. Друго условие по проектозакона планува кредиторът, който трансферира вземането, да би трябвало авансово документално да уведоми длъжника, че го трансферира, както и за това на кого го трансферира. Целта е длъжникът да знае коя компания може да пристигна и да му изиска тези пари ", разяснява министър Нинова.

" Длъжникът ще може да предяви своите искания, оспорвайки това взимане, като това оборване стопира търсенето на вземането и осъществяването. В плана на закон са написани изискванията, при които колекторските компании могат да събират вземанията, като се планува възбрана на дейности и практики по събиране на вземането посредством потребление на тормоз, насила - физическа или психическа или засегнатост, реализиране на телефонни повиквания в интервала от 20.00 до 7.00 часа, както и в почивни и празнични дни, реализиране на телефонни позвънявания в период, който е по-кратък от два работни дни, информиране на фамилията или работодателя, както и издание на обществени на публични места на отговорностите на длъжника. За спазването на тези правила е планувано да има съдействието от Министерство на вътрешните работи ", сподели още Нинова.

По думите ѝ в плана на нормативен акт се планува новият заемодател, който придобие вземането, да води и поддържа указател на цялата писмена документи, която реализира с длъжника. " Новият заемодател няма право да желае от потребителя каквото и да е заплащане, което е друго от сумите, уговорени в контракта с първичния заемодател. Има случаи, в които вземането е за една сума, а този, който отива да събира вземането, си е натоварил тази сума с всевъзможни такси - за услуги и други, и по този начин има случаи, когато от 10 лв. внезапно индивидът се оказва, че би трябвало да дължи 500 лв. или повече ", добави тя.

Нинова уточни, че контролът по осъществяването на тези отговорностите ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите, а неспазването на отговорностите по контракта ще се санкционира с санкция от 10 до 50 000 лв..

" Абсолютно сме наясно против какво се изправяме, в оборот са 4 милиарда лв. по този въпрос, наясно сме каква мощ имаме против себе си и какво може да последва от това, което започваме да вършим и сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем, съобщи вицепремиерът и добави, че хората имат потребност от тази протекция, да видят, че има страна и че тя да разреши произвол върху тях и фамилиите им ", сподели още министърът.

В отговор на въпрос министър Нинова разяснява, че " Теленор " в този момент ползва нарастване на цените единствено за 2021 година, което е написано в договорите сред компанията и потребителите, и добави, че това е законно. " Нашите старания доведоха да няма нарастване на цените за две години и със задна дата, в случай че в този момент усилват, да речем, с три %, в случай че не се бяхме намесили, нарастването щеше да е двойно ", сподели още Нинова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР