Готови сме с Националната аптечна карта, която ще даде тласък

...
Готови сме с Националната аптечна карта, която ще даде тласък
Коментари Харесай

Министър Хинков: Готови сме с Националната аптечна карта

Готови сме с Националната аптечна карта, която ще даде подтик по решаването на казуса с разпределението на аптеките, сподели по време на парламентарния надзор министърът на опазването на здравето Христо Хинков, написа Българска телеграфна агенция.

Законодателството ни все още не урежда критерии във връзка с разпределението и гъстотата на аптеките по територия, размер на реализираните от тях действия или режима на работа на аптеката – дневен, полудневен или денонощен, напомни той. По този метод преценката за мястото на разкриване на аптеката, за нейния режим на работа, размер на предоставени услуги и артикули е само по самодейност на притежателя на разрешението за търговия на дребно с лекарствени артикули, който е независим икономически индивид. Задължително изискване, което законът слага, е търговията с лекарствени артикули да се прави само в регистрирани по реда на закона аптеки и дрогерии.

С цел идентифициране на казуса с достъпа до фармацевтични услуги, със законова наредба беше въведено основаването на Национална аптечна карта, чиято цел е да дефинира областите, общините и обитаемоте места, в които има дефицит на открити аптеки, дейностите и режимът им на работа, сподели още той. Министър Хинков уточни, че към този момент е одобрен съставът на националната комисия, която има за задача да създаде регионални аптечни карти.

Безспорен факт е, че преобладаващата част от едва обитаемоте и непривлекателни от стопанска позиция региони и общини не разполагат с аптеки, или където те са налични, не извършват целия комплекс от фармацевтични услуги (работа с НЗОК, разпределяне на медикаменти, съдържащи наркотични субстанции, денонощен режим на работа и др.), добави министър Хинков. По думите му една от ограниченията, които биха могли да се подхващат, е целево подкрепяне от страната или общините на действия по откриване на аптеки в непривлекателни региони. Въвеждането на публично-частното партньорство за даване на фармацевтични услуги в обитаемоте места със усложнен достъп до медикаменти е един от методите за справяне с казуса с ограничавания достъп до фармацевтична услуга. Там, където липсват денонощни аптеки, общината също би могла да субсидира осъществяването на тази активност. За райони, в които аптеките нямат доходност да поддържат действия по разпределяне на медикаменти, заплащани от НЗОК, също биха могли да се обезпечат целеви дотации за поддържане на тази номенклатура, добави министър Хинков. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР