Готови сме като коалиция да разговаряме с всяка партия в

...
Готови сме като коалиция да разговаряме с всяка партия в
Коментари Харесай

Стефан Янев за нов кабинет: Има условия за диалог. И може да даде резултат

Готови сме като коалиция да беседваме с всяка партия в Народното събрание. Наш приоритет е съставянето на държавно управление. 

Има условия за разговор. И колкото и да е посредствен, считам, че може да даде резултат.

Това обяви в понеделник на консултациите при президента Румен Радев водачът на " Български напредък " Стефан Янев по време на последната среща на държавния глава  - с най-малката парламентарно показана мощ, преди връчването на първия мандат за сформиране на кабинет.

Радев изиска да разбере по какъв начин от БВ си показват бъдещо държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание. Дали то би трябвало да е експертно, или излъчено от партиите с ясна политическа отговорност? От отговора на Янев се разбра, че това няма значение, значимо е да има някакъв кабинет.

" Дори държавното управление да е експертно, то би трябвало да е подкрепено от партиите, Не можем да имаме структура, в която никоя партия да не носи отговорност. Не е значимо името на държавното управление, а структурата, методът на образуване на обединението, правилата, целите и хоризонтът, в който то ще работи. Има разнообразни разновидности, хрумвания. Но този вид коалиция да се базира на съдружно съглашение с ясно написани правила и цели ", сподели той.

По думите му било въпрос на " технология дали партия ще взе участие с специалисти, или с политически показани лица ".

" Дали ще бъдат лица от управленията на партиите - не мисля, че това е значим детайл от разискването. Важни са правилата, след това ще се реши кои да са специалистите. Всяка партия би трябвало да излъчи контактна група, коята да приготви такъв тип съдружно съглашение, въз основата на което ще се дефинират и личностите, които да вземат участие в подобен кабинет ", добави той.

Радев спести на " Български напредък " обвинителния звук, към който прибегна при консултациите с други от парламентарните партии, само че разяснява в резюме обстановката в Народното събрание, в което вниманието продължава да е фокусирано напълно върху измененията в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина.

" Вече месец измина от началото на консултациите, предоставих задоволително време на партиите да намерят рационален консенсус за сформиране на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока. Напротив вместо да се ангажират със сформиране на държавно управление, да се занимават с проблемите, директно касаещи българските жители, закони, попълване на персоналния състав на органи с изминал период, в парламента решиха да се занимават с Изборния кодекс. Дълбоко се колебая, че това е е най-важният приоритет, както и четиричасовият спор за името на закона ", сподели той.

След което изиска да разбере какви са целите и дневният ред на " Български възход ", която въпреки и малобройна, имала своето място.

" Нашето държание е стабилно и през цялото време, още от предизборната кампания не тръгнахме да търсим борба, нови разграничителни линии, зададохме звук на разговор, на съдействие, който уповавам се много от партиите към този момент го оцениха като звук за вероятни диалози. Решаването на проблемите на хората, всекидневието и предсказуемостта в нашия живот би трябвало да бъдат адресирани от Народното събрание. Най-важното е да се сформира болшинство, което да покрепи кабинет.  С нови избори няма да бъдат решени проблемите, които вълнуват българското общество ", разгласи Янев.

Най-важното било да се роди болшинство, което да предложи и сформира държавно управление, както и да се търсят решения както " от позиция на множеството рецесии, по този начин и във връзка с вероятността на България в идните месеци и години - участието в Шенген, в Еврозоната, които са по-фундаментални от самия План за въстановяване и резистентност. " Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена нужда, напъните за сформиране на кабинет са основополагащи, сподели още водачът на " Български напредък ".

" Нашите старания са ориентирани разговорът да даде резултат. Като нова коалиция в този парламент, сме подготвени да беседваме с всяка партия, не е от голяма важност кой ще е водещият, а българските жители желаят ръководство, държавно управление. Ако се стигне до третия мандат, отново би трябвало да има диалози с всички партии, без значение на кого ще бъде даден този мандат ", добави Янев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР