Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата,

...
Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата,
Коментари Харесай

Търговците на дребно: Готови сме да работим по-малко дни и с намалено работно време

„ Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с понижено работно време. Само „ ни отворете “. Това декларират от (БРА), която сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас. Около 85% от магазините на членове на БРА са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект отвън търговски център. Заради ограничаващите ограничения секторът за търговия на дребно е изгубил стотици милиони левове. БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов с зов за „ избавяне от банкрут на бранш търговия “.
В писмото си затворените бизнеси упорстват за „ неотложно отваряне на комерсиалните центрове “, с цел да може „ най-малко оживелите да се опитат да завъртят колелото още веднъж “. БРА показва, че комерсиалният бранш обезпечава огромна част от приходите на страната във тип на налози и осигуровки. На представителите на сектора не са нито опростени, нито понижени каквито и да са финансови тежести. „ Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас към този момент банкрутираха “, разяснява Рая Попова, Генерален секретар на БРА. „ Ако продължаваме по този начин, ще има още доста банкрути. От данъкоплатци, напълно скоро всички ще станем гости на бюрата по труда “.
 От сектора: Час по-скоро да се отворят моловете! От сектора: Час по-скоро да се отворят моловете!
Българската асоциация на ритейл центровете, сплотяваща водещите молове в страната, упорства те да отворят час по-скоро. През последнит...
От организацията упорстват за преразглеждане на досегашните ограничения и неотложно погашение на помощта, колкото и дребна да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата 10%, да вземем за пример, към момента не са получили нито един лев помощ. „ Програмата за подкрепяне на дребни и междинни предприятия „ Запази ме “ или 10% от понижения оборот, или беше извънредно ненавременна, с цел да избави едни, или извънредно незадоволителна, с цел да помогне на други, или не доближи въобще до трети “, се споделя в писмото. От не могат да се употребяват тези чиновници, като снабдители на стока, които са директно свързани с активността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като в същото време не могат да разчитат на държавна помощ.
От БРА дефинират ограниченията за сигурност и хигиена, които комерсиалните центрове и магазините в тях са въвели, като „ надалеч оттатък държавните стандарти “. Те пресмятат, че вложените средства за стерилизация, защитни средства, филтри и лампи, наемане на спомагателен личен състав за хигиенизиране и други от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.
През ноември 2020 година, преди повторното затваряне, БРА предложи незабавни ограничения за избавяне на дребния бизнес, измежду които: отлагане на заеми, страната да поеме разноските за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, заради възбрана да правят активност, да се освободят от налози. „ Нито едно искане не беше изпълнено “, разяснява Рая Попова. Тя дава образец със прилежаща Гърция, където страната покрива 80% от наемите на затворения малък бизнес. В Холандия и Австрия пък поддръжката за бранша е сред 70% и 80% от спада в оборотите.
Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА твърдят, че магазините може да се приготвят да отворят в границите на 2-3 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР