Готови сме да подбираме кадрите си още от студентската скамейка,

...
Готови сме да подбираме кадрите си още от студентската скамейка,
Коментари Харесай

Държавата не е добър стопанин на кадри за киберсигурността


„ Готови сме да сортираме фрагментите си още от студентската пейка, да ги образоваме и да се опитаме да ги задържим по-дълго на държавна работа с положително възнаграждение ”, споделя Красимир Симонски (вляво)
(снимка: ДАЕУ)

Човешкият фактор в киберсигурността е проблем на международно равнище. Държавата не е добър собственик на фрагменти в бранша на киберсигурността, механизмите са тромави, заплащането е ниско, с цел да можем да привличаме топ експерти, съобщи Красимир Симонски, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ ). Той взе участие в полемика „ Как да изградим кибер резистентност ” по време интернационалната конференция „ Изкуственият разсъдък и киберсигурността ”, проведена от Българския дипломатически институт и Дигитална национална коалиция.

България не е изключение от световното киберпространство и това, че не виждаме хакерските атаки, не значи, че те не съществуват. ДАЕУ има ангажимент в тази посока и работи за това, да има видимост, по кое време и какви офанзиви заплашват обществените институции в страната, акцентира Симонски.
още по тематиката
За да притегля и задържа експерти в киберсигурността, ДАЕУ вкара гъвкави механизми и сега в организацията има специалисти, които са с по-висока заплата от тази на ръководителя.

„ Готови сме и на краткотрайни решения, да сортираме фрагментите си още от студентската пейка, да ги образоваме и несъмнено, да се опитаме да ги задържим по-дълго на държавна работа, осигурявайки им положително възнаграждение. Това е добър запас за цялата страна, в това число и за бизнеса ”, сподели Симонски.

За да има резистентност, всички страни в тази самобитна екосистема би трябвало да си взаимодействат и да си оказват помощ, означи ръководителят на ДАЕУ, като посочи положителното съдействие с ДАНС, телекомите и производителите в региона на връзките. Той уточни обособените пластове на системата за киберсигурност, които са неразривно свързани:

Изключително значима е и отбраната на споделените осведомителни запаси, с централизирана отбрана, която включва двуфакторна идентификация за достъп до е-услугите на всички администрации, добави Симонски.

Той прикани обществените институции да включат своята сериозна инфраструктура към Държавния хибриден частен облак. По този метод се понижава периметърът, който би трябвало да пази организацията от възможни злонамерени дейности, и се пестят държавни средства за създаване на обособени дейта центрове, акцентира ръководителят на ДАЕУ.

Октомври е Европейски месец на киберсигурността, като по този мотив ДАЕУ възнамерява разнообразни осведомителни събития, включително препоръки по двете тематики на тазгодишната акция – „ Бъди киберзащитен от у дома ” и „ Първа помощ ” при онлайн извършване на покупки, компрометирана кредитна карта и закани на сметки в обществените мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР