Готови сме ако не днес, то още утре да излезем

...
Готови сме ако не днес, то още утре да излезем
Коментари Харесай

Заведенията готови за протест още днес

Готови сме в случай че не през днешния ден, то още на следващия ден да излезем на митинг, тъй като финансовият удар по ресторантьорския бизнес е еднакъв на банкрут . Това сподели за News.bg ръководителят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов . Той разясни, че последната отплата за сектора е била през април . Няма стопански ограничения за подкрепяне на бизнеса. За тази цел би трябвало да се актуализира бюджетът, само че и предвижданите 420 милиона няма да стигнат до на никое място. Няма направени ограничения по какъв начин ще бъде подкрепят бизнесът, съобщи той.

Другият сериозен проблем е, че браншът ще остане без личен състав, тъй като поради всички тези отваряния и затваряния на заведенията за хранене, хората търсят друго занятие. Той бе безапелационен, че взаимни отстъпки от сектора повече няма да се вършат. Самият факт, че работим на 50% е огромен компромис единствено по себе си , по думите на Коларов. " Не може нашият отрасъл да бъде постоянно изкупителна жертва. За толкоз време аз не видях супермаркетите да са затворени. "

Попитан по какъв начин ще разяснява настояването на имунизационен паспорт от чиновниците на ресторантьорския отрасъл, Коларов съобщи, че е парадоксално неимунизирани чиновници на РЗИ, да идват и да ревизират чиновниците на заведенията за хранене дали са се ваксинирали или не. Самият аз съм се ваксинирал, акцентира Коларов. Той бе безапелационен, че първо би трябвало да бъдат имунизирани държавните чиновници и лекарите, а по-късно страната да желае другите хора да се имунизират. Тук въпросът е за какво българинът не желае да се имунизира, отсече той .
 България с настоящо приложение за валидиране на Covid документи
България с настоящо приложение за валидиране на Covid документи

Може да се употребява и за инспекция на документи на гости

В бранша са създали анкети и изследвания. От сътрудниците притежатели на заведения над 42% са имунизирани. От личния състав над 60 са го прекарали . Когато вкарат ограничения за всички български жители, тогава ние сме съгласни тези ограничения да важат и за нас.

В умозаключение Коларов съобщи, че с БХРА са основали Кризисен щаб за подкрепяне на сектора. Решили сме да загърбим всевъзможни другия, с цел да станем един пестник, който да пази ползите на сектора. Той разясни, че щабът не е формиран още, решението е взето единствено преди дни, само че се работи по въпроса.

Председателят на Българската Асоциация на заведенията Ричард Алибегов също изрече своята позиция във връзка. Алибегов бе безапелационен, че освен от ресторантьорския отрасъл, само че и от хотелиерския бизнес са подготвени за народен митинг.

Той уточни, че се предлага хотелите да обслужват единствено с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 % единствено против даване на имунизационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Алибегов разясни, че 18% от имунизираните души са пенсионери. Това е притеснително, тъй като няма да има клиенти, с които да работим.

Дори при възможна актуализация на бюджета няма написани ограничения за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма планувани пари за антикризисни ограничения за затворени или лимитирани бизнеси, има единствено за мярката " 60 на 40 " , която е за заетите и единствено когато бизнесът работи. Държавата е абдикирала и трансферира топката на бизнеса.

На 26 август се организира Общо заседание сред Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По време на съвещанието се взе решение от Общото заседание да се утвърди взетото от Изпълнителното бюро решение за основаване на Кризисен щаб с консултативна и координираща роля сред Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), чийто член е БХРА и подкрепилите концепцията от Конфедерацията на български туристически бизнес като общи взаимни дейности на сектора.

От Сдружението на заведенията във Варна към този момент оповестиха митинг на следващия ден, от 15 часа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР