Готови са поправките в наредбата за бързите тестове за наркотици,

...
Готови са поправките в наредбата за бързите тестове за наркотици,
Коментари Харесай

Бързи тестове за наркотици: Готови са промените в наредбата за тяхното извършване


Готови са поправките в наредбата за бързите проби за опиати, които се правят от пътните служители на реда. Това оповестиха за bTV от Министерство на вътрешните работи и допълниха, че текстовете са съгласувани сред три министерства и ще бъдат оповестени за публично разискване.

Междувременно водачи с потвърдено погрешно оповестени за позитивни резултати към момента не могат да излязат от „ параграф 22 “ и да възстановят правата си да ръководят автомобил.

След позитивен тест за амфетамин Огнян Маринов от Видин остава без брошура повече от година.

„ Прибраха ми книжката. Аз с нея си изкарвам хляба и чакането стартира. След шест месеца излиза кръвна проба “, споделя Огнян.

Шофьорът на рейс самичък заплаща 100 лева за проучването, което потвърждава, че не е бил под въздействието на амфетамин.

„ Това, че ме набедиха за опиати, това е доста неприятна работа “, споделя още той. След още шест месеца блуждаене сред институциите шофьорската му брошура е върната.

„ Шест месеца им трябваше на прокуратурата да прекратят досъдебното произвеждане, с цел да си взема документите “, изяснява Огнян.

В клопката на неверните проби попада и Илия Илиев от Ямбол – пробата му за опиати реагира на амфетамин.
„ Целият ден, до момента в който ме държаха служителите на реда, аз споделям, че не знам какво е това нещо, не знам какво е. Те споделят, че имат документ, в него написа, че очите ми са ясни, говорът ми е явен, само че пробата демонстрира по този начин и те си гледат тяхната работа “, сподели Илия Илиев.

И той чака половин година кръвната проба, която е негативна. Но през това време Илия губи работата си като водач.

Според настоящите правила, без значение дали водачът оспори или не резултата от бързия тест и отиде на кръвна проба, номерата на колата се смъкват, книжката му се лишава и го задържат за 24 часа.

„ Според тази догадка - на член 343 алинея б от закона, лидерът е отговорен и той самичък би трябвало да откри това, че не е отговорен. Влизаме в догадка за доказване на непорочност. Чувствителността на тестванията дава подправено позитивните проби. Надявам се с приемането на новата разпоредба този „ параграф 22 “ да не съществува “, изяснява юрист Мария Янева.

От Министерство на вътрешните работи споделиха за bTV, че са стартирани три публични поръчки за закупуване на нова инсталация за тестване на водачи, използвали опиати. Тя ще бъде разполагаем на ВМА, Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи и на ОДМВР-Пловдив. Предстоят и още три поръчки за техника в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Плевен, Варна и Бургас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР