Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което

...
Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което
Коментари Харесай

Целият Български Народ Трепери От Това! Преди Малко Мая Манолова Направи Съдбовно Съобщение!

Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което да бъде разисквано и признато в незабавен порядък, съобщи Мая Манолова на среща в Генерал Тошево с инициативния комитет срещу добива на газ от находището " Спасово ".

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов при газовото находище " Спасово " в региона на Генерал Тошево се планува да се употребява стандартен способ на рандеман на газ. Въпреки това локалните хора считат, че това ще има нездравословно влияние върху подземните води, обработваемите земи и здравето на популацията.

Инвестиционното предложение планува 35-годишен интервал на създаване и употреба на газовото находище " Спасово ". То ще се създава в четири добивни сектора - " Рогозина ", " Рогозина-Изток ", " Чернооково " и " Калина ".

Срещу концепцията за рандеман на газ са събрани над 2000 подписа и са се организират митинги.

Омбудсманът разясни, че е належащо да бъде направена смяна в Закона за запазване на земеделските земи, която да подсигурява, че в плодородните почви няма да бъдат правени такива изследвания. По думите на Манолова това предписание би трябвало да е записано в закон, а не да се следва посредством мораториум и заявления.

Омбудсманът ще упорства и да бъдат взети спомагателни мнения за употреба на находището от всички виновни институции, в това число от тези, които са свързани с Министерството на енергетиката, с цел да стане ясно какви начини ще бъдат употребявани при добива на газ.

Басейнова дирекция би трябвало да се произнесе доколко е под опасност подземната вода на Добруджа. Министерството на здравеопазването също би трябвало да излезе със мнение, тъй че при положение, че се пристъпи към отвод за издаване на позволение за рандеман, той би трябвало да е задоволително необорим, с цел да няма съображение страната да бъде съдена и да заплати огромни компенсации, сподели Манолова.

Омбудсманът разяснява, че жителите би трябвало да пазят и ползите на страната, и на обществото. Мая Манолова уточни, че са нужни промени и в наредбата за публичните разисквания с повече благоприятни условия да се чуе гласът на хората.

Омбудсманът ще упорства управляващите да се съобразят на 100 % с резултатите от идния референдум в община Генерал Тошево, на който хората законно ще дадат своето мнение за капиталовото предложение на " Русгеоком БГ " ЕАД.

Референдумът е очакван за 17 декември. Според данните на Областната изборна комисия жителите с право на глас в община Генерал Тошево са малко над 13 500. За да е годен референдумът, би трябвало да се съберат гласовете на най-малко 5406 души.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР