Готова е канализацията в кварталите Средна кула и ДолапитеИзграждането на

...
Готова е канализацията в кварталите Средна кула и ДолапитеИзграждането на
Коментари Харесай

Приключиха строителните дейности на два обекта по водния проект в Русе

Готова е канализацията в кварталите " Средна кула " и " Долапите "

Изграждането на канализацията в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “ завърши. Завършена е и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „ II напредък “ до помпена станция „ III напредък “ в гр. Русе. Издадени са документи за приемане на обектите от страна на строителния контрол, който извършва функционалностите на Инженер по смисъла на договорните условия на ФИДИК, и следва назначение на Държавна приемателна комисия за двата градежа, оповестиха от ВиК - Русе.

Изпълнението на строително-монтажните работи на обекта в „ Средна кула “ и „ Долапите “ взема решение един дълготраен проблем – заустването на битово-фекални води в септични ями и в р. Русенски Лом. Канализационната мрежа, построена в двата русенски квартала, е с обща дължина от почти 44 км, а водопроводите, реконструирани в границите на работата на този строителен обект, са с обща дължина от към 8 км. В „ Средна кула “ и „ Долапите “ са инсталирани и 13 модулни канализационни помпени станции, които посредством препомпване ще водят битовите отпадъчни води към градската пречиствателна станция. Жителите на двата квартала към този момент следва да включат парцелите си към канализацията, с цел да може ВиК операторът да прави услугите „ Отвеждане “ и „ Пречистване “.

Завършването на обекта, включващ замяна на довеждащи водопроводи сред две от помпените станции в града, също е извънредно важен миг в най-новата история на русенското водоснабдяване. Град Русе се водоснабдява единствено от подземни водоизточници. В терасата на р. Дунав в сливополското землище са построени осем кладенеца вид „ Раней “, откъдето се подава вода към Русе по два магистрални водопровода с диаметър ⌀1200 мм. Доставяната вода се препомпва в помпена станция „ II напредък “, откъдето се транспортира по довеждащи водопроводи до помпена станция „ III напредък “ и напорните резервоари в Русе, с цел да се зареди разпределителната мрежа и да бъде водоснабден парцелът на крайния консуматор. Старите довеждащи водопроводи сред двете помпени станции бяха с обща дължина от към 10 км. Освен в замяна на водопроводи, в границите на този обект е направена инвестиция и в модернизиране на оборудванията за обеззаразяване на водата – инсталирани са системи за отчитане на равнището на остатъчен хлор в четири помпени станции в Русе.

Интересни обстоятелства и детайлности за работата на двата обекта показват инж. Никола Пеев и инж. Тихомир Тонов от „ Райкомерс Конструкшън “ ЕАД – член на обединяване „ Роан-Русе “ ДЗЗД и обединяване „ Подемстрой 2020 “, които бяха определени за реализатори надлежно на контракта за инженеринг на обекта в „ Средна кула “ и „ Долапите “ и контракта за подмяната на довеждащите водопроводи.

− Изграждането на канализация в кв. „ Средна кула “ и кв. „ Долапите “ несъмнено е един от най-значимите инфраструктурни планове, осъществени в град Русе през последните години. Кои бяха най-големите провокации при осъществяването на огромните строителни действия и по какъв начин успяхте да се справите с тях?

− Никола Пеев: Най-голямото предизвикателство беше мащабът на плана в композиция с късия период за осъществяване от година и половина, който включва и самото планиране, което също е нелек развой. Сред компликациите мога да посоча и сложния терен, както и икономическата конюнктура, повлияна от Коронавирус рецесията. Въпреки лимитираното време, с което разполагахме, се справихме сполучливо: построената канализация освен ще увеличи качеството на живот в двата квартала, само че ще спомогне и за опазването на околната среда. Има няколко предпоставки за триумф в работата – дългогодишния опит, който имаме, положителната подготовка и положителното взаимоотношение и непрекъсната връзка с възложителя и локалните общински органи.

− В рамките на плана се подменят доста водопроводи. Какво е смисъла на довеждащите водопроводи за водоснабдяването на Русе?

− Тихомир Тонов: Ако можем да създадем прилика с анатомията на индивида, водопроводите са артериите в инфраструктурата на града, а довеждащите водопроводи са неговата аорта. Казано с други думи, това са основни водопроводи, пренасящи големи количества вода до помпени станции и резервоари, от които водата се разпределя към клоновете във водопроводната мрежа на града, а оттова и към крайните консуматори. Състоянието на довеждащите водопроводи е от голямо значение, защото възможни повреди по тях водят до прекъсване на водата на огромни региони, от време на време даже на цели обитаеми места. В гр. Русе бяха сменени двете съществуващи, паралелно ситуирани, тръби надлежно от етернит ⌀546 и стоманобетон ⌀1000, с две нови с разнообразни диаметри – DN800, DN700, DN500 и DN400 и обща дължина от 9675,89 м.

− От какъв материал са тръбите, употребявани за полагане на проводите, и какво наложи избора му?

− Н. П.: Основни критерии, определящи избора на избран тип тръби, са обезпечаването на висока надеждност, дълъг експлоатационен период, ниски експлоатационни разноски и лесна поддръжка. Такива бяха и условията на възложителя. Тръбите за канализационната мрежа са стъклопластови с размер от ⌀1200 до ⌀800, а за по-малките диаметри се работи с гофриран полиетилен с висока компактност. Що се отнася до водопроводната мрежа и напорната канализация в „ Средна кула “ и „ Долапите “, работихме с тръби от полиетилен с висока компактност.

− Т. Т.: Критериите, които уточни сътрудника, фактически са главните при построяването на актуалните ВиК системи. Новоположените тръби, от които изградихме довеждащите водопроводи, са от чугун и изборът им не е инцидентен. Едно от най-големите им преимущества е тяхната дълговечност. При естествена употреба могат да устоят повече от петдесет години. Новите тръби имат особено Zn-Al (цинк-алуминиево) покритие, което обезпечава надеждна отбрана на чугуна от разяждане, като, в случай че бъде нарушено, покритието може да се самовъзстановява.

− В „ Средна кула “ и „ Долапите “ са инсталирани тринайсет канализационни помпени станции, които са ситуирани в уличните платна. Разкажете малко повече за тях.

− Н. П.: Това са новаторски уреди, които са предопределени само за отпадъчни води, генерирани от семействата. Характерното за тях е, че имат сепаратор, който играе ролята на груба решетка. Твърдите примеси в отпадъчната вода се препомпват и водят в канализацията. Канализационните помпени станции са компактни и извънредно подобаващи за употреба в градски условия.

− Как се извърши подмяната на довеждащите водопроводи? Срещнахте ли съществени компликации в строителния развой?

−Т. Т.: Старите етернитови и стоманобетонови тръби, от които бяха построени съществуващите водопроводи, бяха на повече от петдесет години и имаха много скрити повреди и течове, които водеха до огромни загуби на вода. В местата, където бяха открити повредите, почвите бяха мощно овлажнени и създаваха известни неудобства при полагането на новите тръби. Като цяло главното предизвикателство пред нас беше да успеем да запазим работещата остаряла тръба, т. е. да успеем да предотвратим нейното компрометиране, до момента в който се строеше новата. Технологичната поредност при построяването на новите водопроводи изискваше подмяната да се извърши, като новите водопроводи се строят един по един, с цел да може остарялата тръба да подава вода за града, до момента в който стане подготвена едната нова. Естествено, задачата беше да не се прекъсва водоснабдяването на града. След построяването на първата нова тръба и последвалите тествания през лятото на тази година стартира подаването на вода по нея и бяха налице нужните условия да стартира построяването и на втората тръба. Вече се построени и двата водопровода и сега ВиК операторът подава вода към град Русе по тях.

− Съгласно договорните условия на ФИДИК след издаване на документ за приемане на обекта от страна на инженера съветник (строителния надзор) стартира да тече 365-дневен период за съобщаване и премахване на недостатъци. В случай че бъдат регистрирани недостатъци, какви ограничения ще предприемете за тяхното премахване?

− Н. П.: Големият ни опит при построяването на сходни огромни обекти, висококвалифицираният личен състав с дълъг професионален опит в проектирането и строителството, потреблението единствено на качествени и сертифицирани материали и съоръжение и непрекъснатият надзор при влагането им в градежа подсигуряват, че опцията за пораждане на повреди и недостатъци в работата на ВиК мрежата е сведена до най-малко. В интервала за съобщаване и премахване на недостатъци ще бъдем в непрекъсната връзка с „ ВиК “ ООД – Русе, от време на време ще правим наблюдаване на работата на ВиК мрежата и оборудванията към нея и при определяне на възможни недостатъци незабавно ще се образува работна група за своевременното им премахване.

− Т. Т.: За довеждащите водопроводи предвиждаме бърза реакция с екип, като на място ще разполагаме с ремонтен комплект, съгласуван с диаметъра на тръбите. Ще осигурим тръби със съответни диаметри на употребяваните при полагането на водопроводите, както и жиба и фланшови адаптори.

− Канализацията в „ Средна кула “ и „ Долапите “ е построена, сменени са довеждащите водопроводи. В рамките на плана на „ ВиК “ ООД – Русе обаче се извършват още три строителни обекта. Какво ще пожелаете на сътрудниците Ви, които работят по тях?

− Т. Т.: Изпълнението на петте строителни обекта като част от огромния план на „ ВиК “ ООД – Русе ще усъвършенства доста изискванията на живот в крайдунавския град. Сигурен съм, че всички, които участваме в реализирането на плановите действия, осъзнаваме отговорността, която сме поели пред жителите, и имам вяра, че сътрудниците също ще завършат обектите си сполучливо. Пожелавам им да бъдат упорити и непрекъснати.

− Н. П.: Строително-монтажните работи в градски условия постоянно са съпроводени от компликации и за строителя, и за жителя, само че се надявам всички скоро да не помнят за рестриктивните мерки и неудобствата и да усетят изгодите от новата инфраструктура. Мисля, че е редно да отбележа, че сътрудниците от ВиК – Русе ни спомагаха през целия интервал на строителните действия, с цел да приключим обектите допустимо най-скоро. Пожелавам на тях и на сътрудниците от другите компании реализатори самообладание и триумф.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР