Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен

...
Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен
Коментари Харесай

Атентатът срещу колата на Иван Гешев е от около 2.5 кг. взривно вещество

Готова е експертизата за гърмежа до колата на някогашния основен прокурор Иван Гешев. Това разгласи пред БНР заместител градският прокурор и представител Христо Кръстев.


" На 8 декември е направена назначената сложна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е направена от 6 движимости лица. Проведени са пробни гърмежи, осъществени са голям брой проучвания. След правенето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, направено с цел да се задейства по електрически прийом. На базата на осъществения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година движимостите лица са споделили, че по размерите на епицентъра на гърмежа и поразяващото деяние на сачмите, се открива, че масата на взривното вещество е най-вероятно към 2,5 кг. ".

По думите му спомагателна експертиза ще открива с какъв интензитет и прийом за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устойство.

Към момента няма лице, което да е обвинено както като причинител на гърмежа, по този начин и като гарант, уточни Кръстев в изявление за предаването " Преди всички ". Той увери, че по това досъдебно произвеждане се работи по всяка допустима версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите специалисти, съобщи градският прокурор на София Илияна Кирилова. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ. " Имаме уверението, че ще създадат всичко допустимо и ще може да се наблюдава кореспонденцията, която би могла да ни помогне ", уточни тя. По думите й и по този случай се работи по всички версии.

" Правим всичко допустимо делата, които пристигнаха от профилираната прокуратура, да не стоят на трупчета. Смятам, че другата година огромна част от тях ще бъдат завършени ", увери градският прокурор на София Илияна Кирилова.

В средата на предходната година Софийска градска прокуратура одобри огромна част от делата, които бяха в профилираната прокуратура, подсети тя, като акцентира, че това са 971 преписки и каузи. От тях 464 са неприключени досъдебни производства, а 200 каузи са импортирани в съда без краен правосъден акт.

" От делата, които сме получили, имаме прекъснати 71 досъдебни производства, импортирани в съда 43 каузи, изпратени по подготвеност 50 каузи, имаме 115 спрени каузи и 241 каузи, по които продължава следствието. Всички каузи от профилираната прокуратура бяха каузи с публичен интерес. Правим всичко допустимо тези каузи да не стоят на трупчета ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР