Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,

...
Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,
Коментари Харесай

Столична община ще намали бюджета на София с над 23 млн. лв.

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 година, която се постанова да бъде направена поради понижените доходи на общината, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в обществената мрежа Фейсбук.

" След въвеждане на изключителното състояние спадът на приходите единствено за месец март е 18.9 млн. лева Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, само че друга, обвързвана с налога за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат сензитивно да понижават до края на 2020 година
Затова актуализираме бюджета с 23,4 млн. лева понижение на приходите, разпределени по следния метод:
12,1 млн. лева понижение на данъчните доходи - с 8 млн. лева понижаваме приходите от налога за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лева - налога върху транспортните средства и 600 хиляди лева спад на туристическия налог.
11,3 млн. лева е понижението на приходите от такси и други доходи. Най-съществен спад чакаме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лева, 2,6 млн. лева по-малко от такса „ битови боклуци “, 1,4 млн. лева спад от таксите за прилагане на тротоарно право и пазари , 1,4 млн. лева на приходите от наеми и продажба на услуги и артикули и 2 млн. лева по-малко от таксите за механически услуги.
Със същият размер – 23,4 млн. лева понижаваме и разноските, с цел да осъществим законовото условие за уравновесен бюджет.
Намаляваме с 13,3 млн. лева средствата в капиталовата стратегия и с 12,8 млн. лева настоящите разноски.
Общото понижение на финансовата стратегия по отношение на към този момент гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този стадий от развиването на рецесията.
Запазваме всички планувани средства за стратегическите цели - метрото, транспортните връзки от вътрешния кръг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за разчистване, вложенията в общински лечебни заведения и ДКЦ-а, както и издръжката на обществените услуги.
Намаляваме с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта , които още не са стартирали. Тази година ще приключим проектирането на Чепинско шосе, на ул. „ Николай Коперник “, ул. „ Атанас Узунов “ и транспортния тунел на НДК, а строителните действия ще могат да стартират следващата година. Намаляваме средства за създаване на местни платна на ССТ и на улици в м. „ Къро “ поради продължаващи процедури по отчуждаване.
Единственият инфраструктурен обект, който напълно стопираме, е рехабилитацията на ул. „ Народно хоро “ в регион „ Овча купел “ по искане от кмета на региона за препроектиране.
С 2,6 млн. лева понижаваме средствата за нови обекти за оползотворяване на боклуци – резервираме финансирането единствено за планиране на център за биомаса и цех за преправка на едрогабаритни боклуци.
С 1,9 млн. лева понижаваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „ Заимов “ и градината „ Св. Георги “ остават за 2021 година
Намаляваме заложените средства за разширение на централния гробищен парк с 400 хиляди лева Реконструкцията на банята в „ Горна Баня “, както и построяването на дубльора на Ляв Владайски колектор ще стартират през последваща година.
На този стадий отчитаме сериозен спад на приходите от градския превоз – както поради понижената продажба на билети и карти, по този начин и поради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки доникъде на май ще са нужни 9,5 млн. лева, с които да осигурим действието на градския превоз. На този стадий ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лева, а при идната оценка на бюджета сме подготвени да осигурим и в допълнение финансиране.
Сериозен спад се отчетат и в приходите на общинските лечебни заведения, както поради спомагателните разноски за лекуване на пациенти с COVID-19, по този начин и поради понижената активност. Затова предвиждаме даване на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лева
Благодаря на Лъчезар Богданов, Петър Ганев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Румен Драганов, Иван Нейков и Надя Шабани, които безплатно се включиха в икономическия експертен съвет на Столична община. Вчера обсъдихме квалифицираната актуализация на бюджета, която по тяхна оценка е консервативна и дава отговор на настоящето положение от развиване на рецесията.
Очакванията на специалистите са рецесията да се задълбочи и да има отражение върху обществените финанси и през 2021 година Затова е значимо да мислим за бюджет 2021 още от в този момент по този начин, че да подсигуряваме, че развиването на София няма да се забави.
Затова ще предложа да обмислим концепцията за капиталов заем за създаване на изчезналите стратегически сектори от вътрешния градски кръг – бул. „ Тодор Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “ и връзките с околовръстния път – Източна дъга, Ломско шосе, бул. „ Рожен “. Така ще подсигуряваме вложенията в София, както и опцията за доста малко време да изградим тези обекти, които ще изведат голяма част от трафика отвън центъра и ще допринесат за бързо развиване на северните територии на София.
В средата на годината ще създадем нова оценка на бюджета с подготвеност да предложим втора актуализация ", написа още кметът в профила си.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР