Готов е проектът за изграждане на социални жилища за 100

...
Готов е проектът за изграждане на социални жилища за 100
Коментари Харесай

Социални жилища за 100 души се изграждат в Перник

Готов е планът за създаване на обществени жилища за 100 души в Перник . Те ще бъдат ситуирани в два незавършени блока в най-младия пернишки квартал " Тева ". Сградите са шестетажни в недодялан градеж, дадени са на общината с решение на Министерски съвет от 2016 година Очаква се до месец на бъде направена първа копка, заяви на Българска телеграфна агенция ръководителят на плана Иван Искренов. В жилищата ще бъдат настанени хора от уязвими, малцинствени и обществено слаби групи.

Сградите са в извънредно неприятно положение. Покривите им очевидно са напукани , в блоковете има асансьорни шахти и стълбища, които са рискови. Парапети липсват, както и порти към асансьорните шахти на всички етажи. На неизмазаните стени се вижда армировка и пукнатини, няма настилка по подове и тавани, също и в коридорите и общите елементи на всички етажи.

Липсват електрически кабели и табла , разрушени са електрическите трасета. Освен електро, няма налични и В и К и отоплителни съоръжения . Нарушена на доста места е мазилката на външните стени. По стоманобетонната структура обаче няма забележими повреди. Сградите са без вътрешна и външна дограма . Те са ситуирани на оживено място и в този си тип нарушават естетическата среда в квартала, настояват експерти.

Блоковете ще бъдат доизградени по оперативна стратегия " Региони в напредък ". Проектът е на обща стойност 1 829 542.42 лева Ще бъдат въведени в употреба 42 жилището и обезпечени естествени условия за живот на 100 обществено слаби жители. В блок номер 20 има 18 жилището - 6 тристайни и 12 двустайни. В бл. номер 21 ще бъдат пригодени за живот 24 жилището - 18 двустайни и 6 едностайни.Сградите ще бъдат санирани, а пространството към тях – облагородено.

" Съвременните обществени жилища в Перник ще дадат заслон на уязвими, малцинствени и обществено слаби, маргинализирани групи от популацията и други групи в неравностойно състояние, които не могат да си разрешат личен дом, или жилище чартърен на пазарни цени ", сподели Искренов.

Критериите за асортимент на новите жители са избрани в разпоредба, призната с решение на Общинския съвет. Документът регламентира реда за стопанисване, финансиране, настаняване, прилагане, мониторинг и надзор на общественото жилище. То с изключение на настаняване обезпечава и ограничения за обществено приобщаване на ползвателите /образование, претовареност, образование, опазване на здравето и др./.

При сключването на контракт за прилагане на обществено жилище ще бъдат заложени и най-малко условия за посещаване на учебно заведение от децата в учебна възраст, включване на безработните в разнообразни образователно-квалификационни стратегии, както и стратегии за обезпечаване на претовареност.

Кандидатите за настаняване т рябва да имат определен персонален доктор и наложително да водят децата си на имунизации и прегледи. Комисия ще картотекира искащите. Наемът, който ще се заплаща за обществените жилища, ще бъде избран с решение на Общинския съвет.

Предназначението на жилищата не трябва да се трансформира най-малко пет години. Проектът би трябвало да бъде приключен през март следващата година. Той ще способства за интеграцията на маргинализирани групи, в.т.ч. и ромското население в община Перник, поощряване на общественото включване и претовареност, обезпечаване на достъп до здравни услуги, приобщаване на младите роми към просветителния развой и даване на опция за образование на техните деца, заключи Искренов.

Триста души аплайват годишно в Перник за наемане на жилище като извънредно нуждаещи се, уточни общинският консултант Милан Миланов. По думите му сега общината разполага с към 680 жилища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР