Готов е оздравителният план на Министерството на здравеопазването за изправената

Готов е оздравителният план на Министерството на здравеопазването за изправената ...

Планът за болницата в Ловеч предвижда съкращение на персонала с една трета и на леглата с 40%.Готов е оздравителният план на Министерството на здравеопазването за изправената пред фалит Многопрофилна болница в Ловеч "Проф. д-р Параскев Стоянов". Той предвижда намаление на леглата и капацитета на болницата, но не и затваряне на отделения, съобщава пресцентърът на ведомството.

Според плана, който беше представен пред служителите на болницата вчера от зам.-министър Жени Начева, леглата в болницата ще бъдат намалени с 40% до 149 за всички отделения. Не се предвижда закриване на работещи отделения. За осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи до края на месеца е постигната договорка с болницата в Плевен.

Ще има съкращение на около една трета от персонала, който в момента е от около 335 души, като най-много ще се намали администрацията, съобщава още ведомството. Няма да бъдат съкращавани лекарите, които са 77 човека, но административният персонал ще стане 36 души от 116 в момента. Допълнително ще бъдат освободени и 27 човека от общо 142 с полувисш и среден медицински персонал.

Заместник-министърът представила вчера пред служителите на болницата и новия прокурист на лечебното заведение - д-р Ченко Чалъков, след подадената оставка от членовете на Съвета на директорите тази седмица, съобщава БТА. По думите на Начева изпълнението на оздравителния план трябва да започне незабавно и целта му е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи и издръжка. Все още не е ясно обаче кога ще бъдат изплатени забавените заплати на служителите за септември и ноември 2017 г.

Днес в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи и към които има задължения. Здравният министър Кирил Ананиев и представителите на фирмите са предоговорили условията по задълженията са се споразумяли за режим за тяхното изплащане, като кредиторите са подписали протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата и за поемане на ангажимент да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение, съобщава още ведомството.

Болницата ще работи

В някои медии днес беше разпространена декларация "от персонала на болницата", но без подпис, според която болницата затваря врати от 12 януари, петък, защото "поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона". Прокуристът д-р Ченко Чалъков отрече категорично пред "Дневник" да има такива планове и увери, че лечебното заведение не може да си позволи и няма да бъде затваряно. Той нарече декларацията, която също е видял в интернет, "опит за провокация".

В съобщението си от днес Министерството на здравеопазването също уверява, че болницата в Ловеч няма да затваря врати и възнамерява да "използва всички законови възможности МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Ловеч да продължи да работи, както до сега".

Източник: dnevnik.bg