Готов е оздравителният план на Министерството на здравеопазването за изправената

...
Готов е оздравителният план на Министерството на здравеопазването за изправената
Коментари Харесай

Планът за болницата в Ловеч предвижда съкращение на персонала с една трета и на леглата с 40%

Готов е оздравителният проект на Министерството на здравеопазването за изправената пред банкрут Многопрофилна болница в Ловеч " Проф. доктор Параскев Стоянов ". Той планува понижение на леглата и потенциала на болничното заведение, само че не и затваряне на отделения, оповестява пресцентърът на ведомството.

Според проекта, който беше показан пред чиновниците на болничното заведение през вчерашния ден от зам.-министър Жени Начева, леглата в болничното заведение ще бъдат понижени с 40% до 149 за всички отделения. Не се планува закриване на работещи отделения. За обезпечаване на изчезналите медикаменти и консумативи за незабавни случаи до края на месеца е реализирана сделка с болничното заведение в Плевен.

Ще има редуциране на към една трета от личния състав, който сега е от към 335 души, като най-вече ще се понижи администрацията, оповестява още ведомството. Няма да бъдат съкращавани лекарите, които са 77 индивида, само че административният личен състав ще стане 36 души от 116 сега. Допълнително ще бъдат освободени и 27 индивида от общо 142 с полувисш и междинен медицински личен състав.

Заместник-министърът показала през вчерашния ден пред чиновниците на болничното заведение и новия пълномощник на лечебното заведение - доктор Ченко Чалъков, след подадената оставка от членовете на Съвета на шефовете тази седмица, оповестява Българска телеграфна агенция. По думите на Начева осъществяването на оздравителния проект би трябвало да стартира неотложно и задачата му е от края на януари да стартира постоянно заплащане на разноските за хонорари, медикаменти и консумативи и прехрана. Все още не е ясно обаче по кое време ще бъдат изплатени забавените заплати на чиновниците за септември и ноември 2017 година

Днес в Министерството на здравеопазването е била извършена среща с компаниите, с които болничното заведение има подписани контракти за доставка на медикаменти и консумативи и към които има отговорности. Здравният министър Кирил Ананиев и представителите на компаниите са предоговорили изискванията по отговорностите са се споразумяли за режим за тяхното погашение, като кредиторите са подписали протокол за прекратяване на формираните изпълнителни каузи по отношение на болничното заведение и за вдишване на ангажимент да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение, оповестява още ведомството.

Болницата ще работи

В някои медии през днешния ден беше публикувана декларация " от личния състав на болничното заведение ", само че без автограф, съгласно която болничното заведение затваря порти от 12 януари, петък, тъй като " заради неналичието на медикаменти, консумативи и лекарства се заплашва животът и здравето на пациентите от Ловеч и района ". Прокуристът доктор Ченко Чалъков отхвърли изрично пред " Дневник " да има такива проекти и увери, че лечебното заведение не може да си разреши и няма да бъде затваряно. Той назова декларацията, която също е видял в интернет, " опит за провокация ".

В известието си от през днешния ден Министерството на здравеопазването също твърди, че болничното заведение в Ловеч няма да затваря порти и има намерение да " употребява всички законови благоприятни условия МБАЛ " Проф. доктор Параскев Стоянов " – Ловеч да продължи да работи, както до в този момент ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР