Готов е образецът на бюлетината за евровота на 26 май.

...
Готов е образецът на бюлетината за евровота на 26 май.
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетината

Готов е образецът на бюлетината за евровота на 26 май. Той беше показан на постоянен брифинг на Централната изборна комисия. Специфичното от предходните избори за членове на Европейски Съюз е, че има квадратче с позиция: " Не поддържам никого ".

Промяна има и в изписването на преференциите с трицифрено число, като броят на преференциите е еднакъв на броя на мандатите в Екологичен потенциал . Бюлетината се сгъва по хоризонтала, тъй че забележим да остане единствено номерът . Председателя на изборната комисия откъсва номера и пуска бюлетината в урната.
 ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласоподаване
ЦИК опитвали да отбият номера с машинното гласоподаване

Наемът от 3000 лв. за една машина изумява Петър Славов

Досега Комисията е разгледала две тъжби по повод назначения на членове на СИК. Те са свързани с обезпечаване на присъединяване от всички парламентарно показани партии. Това изясни представителят на ЦИК Александър Андреев.

На 30 април завърши и интервалът, в който българите отвън страната, които биха желали да гласоподават и в чужбина, можеха да подадат заявки за откриване на секции. До момента са постъпили общо 8671 заявки, а срокът за инспекцията им изтича на 3 май.

Неуспешно подадените заявки с неточности в попълване на данните са 745, само че това не е окончателната численост , защото инспекцията, по думите на Андреев, продължава.

До 4 май ЦИК би трябвало да одобри своето решение за установяване местата и броят на секциите отвън страната . Надяваме се още на следващия ден след излизане на инспекцията на заявките, да приемем това решение, сподели Андреев.

До 11 май могат да бъдат подавани заявки за издаване на уверение за гласоподаване на друго обитаемо място в страната , заявки за гласоподаване по сегашен адрес, както и за практикуване на избор в преносима изборна кутия.

След 15 май ще се извърши узаконяването и одитирането на машините за гласоподаване , добави Андреев. За локалните избори би била достижима цел машините да не се наемат, а да се закупят, счита Андреев, който съобщи, че " въпреки всичко би трябвало да имаме време за осъществяване на цялата процедура и финансиран ".

В ЦИК не е постъпил сигнал за проблем с работата на софтуера .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР