Гостуващата изложба на Регионален исторически музей - Велико Търново Родена

...
Гостуващата изложба на Регионален исторически музей - Велико Търново Родена
Коментари Харесай

Историята на съвременната българска артилерия представя изложбата „Родена край Одрин”

Гостуващата галерия на Регионален исторически музей - Велико Търново „ Родена край Одрин ”, ще бъде открита през днешния ден в 16.30 ч. в изложбената зала на Панорама „ Плевенска епопея 1877 ”. Изложбата показва моменти от историята на актуалната българска артилерия, основите на която се слагат по време на Балканската война 1912 - 1913 година

Ще бъдат показани над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската войска през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са направени от моделистите от „ Манта модел клуб ”, „ Scale Models Club – Bulgaria “ и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.

В експозицията са включени и два по-нови клона от развиването на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Представени са и 18 табла с истински снимки от епохата, предоставени от Държавен боен списък и РИМ - Габрово, персонални архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков.

Изложбата е забавна както за възрастни и хора, интересуващи се от военна история, по този начин и за най-малките деца, тъй като е предизвикателство да сътвориш макет на оръдие, танк или ракетна установка.

Заповядайте на откриването, с цел да научите още доста любопитни детайлности персонално от създателите на изложбата - доктор Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ - Велико Търново.

За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е прегледана от над 15 000 гости и още провокира интерес.

Изложбата ще остане експонирана в Панорама „ Плевенска епопея 1877 година ” до 15 септември 2024 година
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР