Гостуващата изложба на Национален музей Христо Ботев“ – Калофер, Бялата

...
Гостуващата изложба на Национален музей Христо Ботев“ – Калофер, Бялата
Коментари Харесай

„Бялата магия на калоферската дантела“ гостува в Пазарджик

Гостуващата галерия на Национален музей „ Христо Ботев “ – Калофер, „ Бялата магия на калоферската дантела “ ще може да бъде прегледана от през днешния ден в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей на ул. „ Отец Паисий “ № 8 в Пазарджик. Откриването следва от 17:00 часа следобяд, оповестяват домакините.

Изложбата демонстрира истински движими културни полезности от фонда на Национален музей „ Христо Ботев “ – Калофер, представящи появяването и развиването на фамозната калоферска дантела. В нея са включени фотоси на Донка Шипкова, създателката на първото и само в България Дантелно учебно заведение, намерено в Калофер през 1910 година, Устав на Дантелната кооперация „ Женски труд “, рисувани модели за разработване на дантели, измежду които и един основан от самата Донка Шипкова. Особен интерес съставляват два каталога за калоферска дантела от 1933 година, в които посетителите могат да видят едни от най-старите мостри на този поминък, трансформирал се в същинско изкуство.

Изложбата показва и станок, цилиндър и совалки за разработване на дантела от 30-те години на XX век. Безспорно най-впечатляващи са моделите на калоферска дантела, направени през 1983 година от една от старите плетачки – Мария Ватралева.

Всеки клиент на изложбата ще открие за себе си магията и хубостта на калоферската дантела. Ще забележи чисто българското претворяване на обичайна совалкова дантела в претекстовете, взети от прелестната ни природа - слънчогледи, лалета, рози.

Изложбата може да бъде посетена до 4 август 2023 година, в работни дни – от 9:00 до 17:00 ч., събота – от 10:00 до 17:00 ч. Телефон за връзка и поръчки: 034/445 719.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР