Гостите от чужбина нараснаха с 5,4%Рязкото поевтиняване на турската лира

...
Гостите от чужбина нараснаха с 5,4%Рязкото поевтиняване на турската лира
Коментари Харесай

Евтината лира удвои почивките в Турция

Гостите от чужбина набъбнаха с 5,4%


Рязкото поевтиняване на турската лира през август направи почивките в южната ни съседка доста по-евтини. В резултат туристическите пътувания на българи до Турция през август набъбнаха над два пъти и доближиха 52,3 хиляди, сочат данните на Националния статистически институт. В момента с един лев може да се купят към 3,6 турски лири, при единствено 2 лири в края на септември предходната година. Ако не броим родното Черноморие, най-любимата туристическа дестинация остава Гърция, която през август е била посетена от над 120 хиляди българи. Но ниските цени в Турция са привлекли и някои сънародници, които обичайно вървят на отмора в Гърция. В резултат туристическите визити в Гърция са намалели с 5%.

През август почивките и екскурзиите на българи до Германия и Малта също са се удвоили, сочат данните на Национален статистически институт. Така туристическите пътувания до двете страни са надлежно малко над 13 хиляди и 1200. Германия изпреварва Румъния като желана туристическа дестинация от българите и се подрежда на 6-то място в общата ранглиста на обичаните места за отмора зад граница. От страните в Европа сериозен растеж на българските туристи има и в Русия (+73%), Чехия (+55%), Швейцария (+55%) и Холандия (+49%). Сериозно обаче понижават екскурзиите до Словения (-70%), Ирландия (-42%) и Белгия (-40%).

Общият брой на пътуванията на българи в чужбина през август са 736,7 хиляди, или с 8,3% повече от същия месец на предходната година, сочат данните на Национален статистически институт. Най-голям растеж има при командировките зад граница – с 18,8% Почивките и екскурзиите в чужбина са се нараснали с 9,6%, а пътуванията с други цели са с 4% повече, като тук влизат посещение, образование, посещаване на културни и спортни мероприятия.

През август визитите на чужденци в България са 2,24 млн., което е растеж с 5,4% на годишна база. Туристическите визити в страната са нарастнали с 4,2%, а командировките с 12,9%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР