Гостите на Пловдив - Европейска столица на културата ще останат

...
Гостите на Пловдив - Европейска столица на културата ще останат
Коментари Харесай

Запазена марка Брестовица: Сладък суджук

Гостите на Пловдив - Европейска столица на културата ще останат очаровани, в случай че посетят Брестовица. В родопското село ще ги гостят със сладостен суджук, който е запазена марка на локалните.

Той се подготвя от орехи и гроздов сок. Разполовените пресни орехови ядки се нанизват компактно на конец - това е основата на суджука. Препича се брашно, пресява се и се разбърква с горещата шира от бяло грозде, тъй че да се получи гъста течност. Ореховият гердан се потапя в ширата и се увесва да изсъхне добре. Това се прави още два-три пъти. Суджукът съхне постепенно и изработката му изисква най-малко два дни.

По-лесно за изработка, само че не по-малко вкусно е и сладкото от грозде без семки (сортът евентуално е " Флейм сийдлес ", който в селото назовават флайм), ароматизирано с барбарос (индрише). От плодовете на лозата в Брестовица се прави и наложено грозде - резлива напитка от бяло десертно грозде, което ферментира в избистрена с хума шира със синапено семе.

Другата ферментационна напитка в селото се назовава басма и се прави отново от бяло грозде със синап, само че и корени хрян, които се заливат с вода. Като стане подготвена, в нея се долива толкоз вода, що се касае за пиянство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР