Господин Ганчев, една от най-обсъжданите теми през тази седмица е

...
Господин Ганчев, една от най-обсъжданите теми през тази седмица е
Коментари Харесай

Експериментите не са лошо нещо, стига някой да плаща сметката

Господин Ганчев, една от най-обсъжданите тематики през тази седмица е обявената от държавното управление концепция да сътвори Държавна петролна компания. Основният мотив за това решение, посочен от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов беше съсредоточената благосъстоятелност при данъчните хранилища и високите цени на горивата. Заговори се даже за построяването на нови данъчни хранилища, до които да имат достъп всички дребни вносители и притежатели на бензиностанции. Как оценявате това решение?

- Приветствам ентусиазма на държавното управление и тази негова неповторима концепция. Живеем в свободна страна, в която всеки има право да се впуска в определен от него бизнес и да се опита да го осъществя по най-хубавия съгласно него метод. А в случай че и сметката излезе, всичко ще бъде наред...

Що се отнася до желанието за създаване на нови бази, които да станат данъчни хранилища, по информацията, която аз имам, сега в страната има 20 с потенциал 1.2 хиляди тона, които не работят и стоят празни. А други 10 към този момент са нарязани на скрап. Това най-малко на мен ми приказва, че нужда от нови липсва.

Ако въпреки всичко анализаторите в този план преценяват, че би трябвало да построят нови хранилища, какъв брой би коствало построяването на 2-3 такива, да вземем за пример?

Като се има в поради, че цената за 1000 тона е един милион евро, и в случай че се реши, че има нужда от нови хранилища за 50 хил.тона да вземем за пример, това значи 50 млн. евро. На кого му би трябвало подобен масраф обаче за мен не е ясно.

Амбицията на ръководещите е с изключение на базите е да бъде разширена и мрежата от бензиностанции. Анонсът беше и за 100 нови обекта, които да покрият цялата страна. Има ли такава нужда? И какъв брой пари ще отидат за това?

- Щом по този начин са решили... В момента в страната има 3300 бензиностанции, всички те вързани към Националната организация по приходите. Част от тях, изключително в дребните обитаеми места, и през днешния ден мъчно оцеляват финансово. Да предположим, че новата държавна петролна компания построи тези 100 нови бензиностанции. За да могат те в действителност да наподобяват на бензиностанции, а не да са просто колонки с маркуч, би трябвало да бъдат изхарчени най-малко 100 млн. евро.

От думите Ви излиза наяве, че иде тирада за много огромна инвестиция. В какъв интервал би могла да бъде възвърната?

- Такава инвестиция в най-хубавия случай може да се върне в границите на 25-30 години. Но защото страната има мощност и може да си го разреши, несъмнено не би било неприятно да намерения и за нова рафинерия, която може да не е с потенциала на "Лукойл " - 12 млн. тона, а на половина - 6-7 млн.тона. Това също би било забавна инвестиция.

Шегувате се, нали?

- Не, за какво? Като имаме поради положителните контакти на нашите висши държавни ръководители с арабския свят, особена със Саудитска Арабия, могат да бъдат контрактувани даже концесии за рандеман на петрол. Пък не се знае дали и в Черно море няма да открият петролни находища. Нали към този момент 10 години ги търсят? Ако помечтаем още малко, може пък да забележим превръщането ни в петролния тигър на Балканите. Знае ли човек?

Разговорът ни потегли в много занимателна посока, само че въпреки всичко дано да се върнем към тематиката на деня и да ми отговорите какъв брой се печели от петролния бизнес и заслужава ли си страната да се ангажира с вложения в тази посока?

- Както към този момент споделих, тя има финансовата мощност и правото да взема такива решения. Но, с цел да бъда съответен по въпроса с облагите в петролния бизнес, ще направя една обикновена сметка. А вие си правете изводите сами. В момента продажбите на петролни артикули у нас годишно доближават общо 3 милиарда литра. Два милиарда от тях са от дизелово гориво, 500 млн. - бензин, и 500 млн. газ – пропан бутан и метан. През 3300-те бензиностанции за година минават 2.5 милиарда литра. Тази цифра, разграничена на 12 месеца, демонстрира, че месечно в една бензиностанция се осъществят приблизително по към 63 000 литра.

И в този момент идва ред на сметките: 63 000 по 1.60 лева междинна цена е равно на 100 800 лв.. От тук насетне стартира изваждането – 63 000 лв. са акциза и Данък добавена стойност. Остават 37 800 лв.. Във всеки обект би трябвало да работят най-малко четирима индивида, т.е. за работна заплата се отделят най-малко 3600 лв.. Останаха 34 200 лв.. От нея изваждаме цената на самото гориво, която е 31 500 лева, т. е. остават 2700 лв.. Но това не е всичко - всяка бензиностанция заплаща по 380 лева за интернет и инкасо, плюс още 760 лева за ток вода, налог здания и такса на Агенция пътна инфраструктура, тъй като обектите са до техните пътища. И какво остана най-после? Едни нищо и никакви 1560 лв.. И то, в случай че няма финансови разноски, като заеми за вложения и така нататък Как ви звучат тези цифри?

Какво казвате, че в действителност от бензиностанция не се печели?

- При всички тези разноски, сами разбирате, че директно сили една бензиностанция може да направи облага от 20 000 лева годишно. И то, в случай че не се счита първичната инвестиция.

В подобен случай, дали пък харчовете на страната за новата й конструкция, няма да се окажат с много отрицателен резултат?

- Не е моя работа да върша сметките на страната. Затова има доста и умни хора, които са впрегнали сили да вършат планове и разбори. Аз единствено споделям по какъв начин стоят нещата в този бизнес, когато аз го ръководя. А както знаете аз съм най-старият в този поминък. Инак опитите не са неприятно нещо, стига да има кой да заплаща сметката.

Един от лайтмотивите на министрите, които показаха това решение на кабинета беше, че цените на горивата ще намалеят с навлизането на държавното сдружение на пазара. Колко допустим съгласно Вас ще бъде този напън върху конкуренцията от частния бранш в една страна с пазарна стопанска система?

- Аз не отхвърлям, че някъде цените могат да бъдат малко по-ниски, само че това е обвързвано с типа на комерсиалните обекти, в които се оферират горивата. Нали ви споделям, не е едно и също да инвестираш в бензиностанция или в колиба с две бензинови колонки. В последна сметка потребителят самичък избира къде да спре. Място под слънцето има за всички. Важното е най-после да излезе и сметката.

И най-после, за това, което се приказва, че горивата във веригите били скъпи, желая да кажа, че за някои и ракията е скъпа. И предлагам страната да намерения да сътвори и алкохолен холдинг...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР