Господата получават с около 130 лв. на месец повече от

...
Господата получават с около 130 лв. на месец повече от
Коментари Харесай

Жените взимат пенсия шест години по-дълго от мъжете

Господата получават с към 130 лева на месец повече от дамите
Силният пол работи три години в допълнение, с цел да получи пари от държавната хазна

Взимаме парите над 22 години

Жените получават пенсиите си с шест години по-дълго време от мъжете, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Причината за това е, че дамите се пенсионират по-рано и имат по-дълъг живот. За сметка на това обаче, пенсиите на дамите са по-ниски от тези на мъжете.

Средната дълготрайност на приемане на персоналните пенсии за стаж и възраст е 22,8 години. Жените получават пенсиите си приблизително 25,8 години, а за мъжете – 19,8 години, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Причината за това е, че доста хора са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 година, когато нужната възраст за пенсия за дамите беше 55 година, а за мъжете 60 година В момента обстановката е друга и надали дамите, които в този момент се пенсионират, ще имат късмет да получават пенсията си 25 години. Причината за това е, че през актуалната година изискваната възраст за пенсия за дамите е 61 години и 10 месеца, а за мъжете - 64 години и 5 месеца. А до 2037 година изискваната възраст за мъжете и дамите ще се изравни на 65 години. Това беше направено точно, с цел да се понижи срокът, през който хората взимат пенсии, и по този начин да бъдат спестени пари на държавната хазна.

Освен че взимат пенсията си по-кратко време, мъжете работят повече, с цел да стартират да получават пари от държавния бюджет. Средният стаж на хората, които получават пенсия за стаж и възраст, е 35,1 годни. Мъжете обаче са работили приблизително 37 години, с цел да се пенсионират, а дамите - 34 години. Тоест мъжете работят приблизително три години повече.
Възрастта, на която хората са се пенсионирали за застрахователен стаж и възраст от фонд „ Пенсии “ през 2021 година, е приблизително 63,6 години, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. За мъжете тази възраст е 64,1 години, а за дамите – 63,1 години. Тук разликата сред мъжете и дамите е по-малка в сравнение с при стажа, тъй като дамите по-често не работят, с цел да отглеждат децата си или с цел да се грижат за член от фамилията и надлежно имат по-малък трудов стаж.

Всички това обаче се отразява на размера на получаваните пенсии и мъжете взимат по-големи суми. Размерът на пенсията зависи от самостоятелния коефициент на всеки пенсионер, който зависи от прихода, върху който са внасяни осигуровки. Колкото по-висок е този приход по отношение на междинния за страната, толкоз по-голям е самостоятелният коефициент, а надлежно и размерът на пенсията.

Данните демонстрират, че с високи самостоятелни коефициенти над 2, 3 и 4, зад които стоят високи работни заплати и надлежно висок застрахователен приход, изрично водят мъжете с дял от към 70%. Същевременно близо 75% от най-ниските самостоятелни коефициенти със стойност до 1 са на дами. Това значи, че техните заплати са били по-ниски от междинната. Заплатите, а надлежно и размерът на осигурителния приход, зависят от голям брой фактори, измежду които са специалността и типът на изпълняваните действия, в които са били заети дамите и мъжете преди пенсиониране, времето през което са били безработни и така нататък С самостоятелен коефициент до 1 са 38,6% от всички хора с пенсия за стаж и възраст. С коефициент от 1 до 2 са 48,1% от пенсионерите, а коефициент над 4 имат единствено 4358 пенсионери.

При хората с пенсия за застрахователен стаж и възраст междинният размер на изплащаната сума за 2021 година е 568,70 лева Мъжете са взимали приблизително по 650,28 лева, което е със 130 лева повече от пенсиите на дамите, които са получавали приблизително по 519,35 лева

Данни
Младите пенсионери с най-големи суми
Над 95-годишните с минимум



Хората, които са работили при първа категория труд, получават по-високи пенсии.

Най-високи пенсии за застрахователен стаж и възраст получават хора на възраст сред 40 и 44 години и сред 45 и 49 години. Техните пенсии приблизително са надлежно 1258,29 лева и 1064,96 лева, демонстрират данни на Национален осигурителен институт за 2021 година В тези възрастови групи попадат 792 пенсионери.

В класацията по мярка на пенсиите следват групите на пенсионерите на възраст сред 50 и 54 години (927,19 лева.) и сред 55 и 59 години (877,13 лева.), като получаващите пенсия за застрахователен стаж и възраст в тези две групи са 40 435 души или 2,7% от общия брой на хората с персонални пенсии за стаж и възраст. Това са най-вече хора, работили в изискванията на първа или второкласен труд, придобили право на пенсия на по-ниска възраст. Тук са включени и някогашни военнослужещи, служители на реда и други ползващи специфичен режим на ранно пенсиониране.

Най-многобройната група, а точно на 70-74-годишните (24,8% от общия брой), е със междинен размер на месечната пенсия от 456,75 лева С най-ниски съществени пенсии са хората на възраст над 95 години (356,71 лева.) и във възрастовите групи на 90-94-годишните (377,38 лева.) и 85-89-годишните (386,71 лева.). Тези три трупи имат дял от 9,3% от общия брой на хората с пенсии за стаж и възраст. Най-възрастните пенсионери получават по-ниски пенсии, което е показателно за изоставането на размера на пенсиите с отдалечаване във времето от момента на отпущането им.

На всеки 100 служащия има 76 пенсионери
Застаряваме, нараства делът на хората над 65 година
На старини с 60% от заплатата



На всеки 100 служащия има 76 пенсионери

Населението на страната застарява и нараства делът на хората на възраст над 65 години, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. На всеки 100 души, които работят и са обезпечени в държавната пенсионна система, се падат по 75,7 пенсионери.
Същевременно нараства съотношението на хората на възраст над 65 години към популацията на възраст 15-64 години. За 2021 година това съответствие е 34%.

Сред аргументите за това е, че раждаемостта в страната е дребна, а доста младежи емигрират и търсят опция за работа в чужбина. Дългосрочните прогнози демонстрират, че когато пристигна времето да се пенсионират хората, които в този момент са на 40-50 години, популацията на страната ще е още по-застаряло, т.е. ще нарасне съотношението сред пенсионерите и хората, които работят и изкарват пари за налози и осигуровки.

Средният размер на пенсиите през 2021 година е 59,2 на 100 от междинния чист застрахователен приход, т.е. приходът след заплащане на налози и осигуровки, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР