Горящ метеорит е засечен в небето над България и Румъния

...
Горящ метеорит е засечен в небето над България и Румъния
Коментари Харесай

Метеорит премина над България и Румъния

Горящ астероид е засечен в небето над България и Румъния късно във вторник вечерта.

Метеоритът е привлякъл вниманието на хората в област Враца и Видин в България поради мощен екот и ярка светлина.

От Института по астрономия към Българска академия на науките удостоверяват, че става дума за астероид, който евентуално се е взривил във въздуха.

" Със сигурност е гърмеж в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали парчета до земята не е огромен. Сигурно и в Румъния ще има огледи, само че най-вероятно няма да има вреди ", споделя физикът от Българска академия на науките Пенчо Маркишки пред Нова ТВ.

Огледите на Министерство на вътрешните работи във Видинско са посочили, че няма материални вреди след появяването на небесното тяло.

В Румъния също свидетелстват, че са видели извънредно ослепителен астероид край Хунедоара и Горж в югозападната част на страната. Първоначално дежурните локални планински спасители са се задействали поради догатката, че може да става дума за аварирал аероплан.

По-късно и те удостоверяват, че няма изключителна обстановка, а е забелязан пламнал астероид. Все още не е ясно дали елементи от него са паднали на повърхността на Земята и дали това е станало в Румъния, България или Сърбия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР